Deputatul PNL Pavel Popescu, preşedinte al comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre legile siguranţei naţionale, că sunt în dezbatere în cadrul coaliţiei şi până la vacanţa parlamentară, vor fi în dezbatere publică şi ar vrea să fie adoptate cu o rapiditate care să ne ducă în punctul acela de securitate de care avem nevoie în această perioadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste pachet de legi sunt toate interconecate între ele, sunt în dezbatere publică, în cadrul coaliţiei, sunt în stadiu de draft”, a afirmat Pavel Popescu, despre legile privind siguranţa naţională. 

Popescu a menţionat că aceste legi nu au fost aduse în spaţiul public dintr-un simplu motiv,şi anume că există o decizie politică în cadrul coaliţiei (..) şi aceste legi vor fi puse în dezbatere pubică când îşi vor asuma nişte drafturi, în cel mai scurt timp cu putinţă. 

”Până la vacanţa parlamentară, aceste legi vor fi în dezbatere publică şi am vrea să le adoptăm cu o rapiditate care să ne ducă în punctul acela de securitate de care avem nevoie în această perioadă. Ar fi un lucru bun ca aceste legi să treacă până în vară. 

”Aceste legi trebuie adoptate urgent, aceste legi nu s-au făcut într-un spaţiu închis, ferit de ochii lumii”, a arăta Pavel Popescu, precizând că există un dialog constant cu ceea ce înseamnă comunitatea de informaţii şi Armată, CSAT, pentru că ei au nevoie de aceste modificări legislative, care sunt de 30 de ani. 

”Avem întrevederi în coaliţie, PSD şi PNL, şi individual şi ne întâlnim şi unii cu alţii şi din perspectivă civilă, a controlului civil pe aceste legi, inclusiv cu ceea ce a apărut în presă, ne dăm cu părerea şi venim cu amendamente. Vom avea amendamente şi va fi această discuţie publică”, a mai spus Popescu. 

El a explicat şi acea prevedere prin care persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, din proiectul de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare şi prezentat pe surse de G4Media. 

”Dacă mâine intră teroristul x în magazinul dvs şi vine SRI şi vă spune, în baza informaţilor pe care le are, astăzi, în următoarea oră are loc un atac cu bombă, doamne fereşte, dumneaovatsră aveţi obligaţia, că cetăţean, să colaboraţi cu serviciul respectiv Este o chestiune de securitate naţională şi de pierderi de vieţi”, a spus Pavel Popescu. 

Persoanele fizice şi juridice, precum şi autorităţile şi instituţiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operaţiunilor sale, arată un proiect de lege pentru funcţionarea SRI, aflat în dezbaterea coaliţiei de guvernare relatează G4Media. Aceste obligaţii nu există în legea actuală de funcţionare a SRI, în vigoare încă din 1992.

Conform proiectelor referitoare la securitatea naţională discutate în coaliţie, şeful SRI poate fi demis mai uşor de preşedintele României, dar Parlamentul nu mai poate iniţia demiterea directorului SRI, SRI devine autoritatea naţională în domeniul interceptării comunicaţiilor, procurorii pot intra în sediile SRI pentru a efectua anchetă doar cu aprobarea preşedintelui CSAT, care este şeful statului, iar ofiţerii SRI pot fi audiaţi, percheziţionaţi sau reţinuţi doar de procurori anume desemnaţi.

Mai multe ONG-uri au transmis protestul lor faţă de aceste prevederi, despre care afirmă că fac parte din planurile puterii politice de a oferi impunitate şi puteri sporite agenţilor din serviciile de securitate.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.