Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, afirmă într-un comunicat oficial, vineri, despre pachetul de măsuri fiscale agreat în coaliţia de guvernare, că PSD ar fi vrut ca în pachetul agreat să prindă şi supraimpozitarea pensiilor speciale, a veniturilor salariale foarte mari şi a supraprofitului din pandemie. El arată că, deşi colegii de coaliţie s-au opus, au arătat că există la nivelul coaliţiei voinţă politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”PSD va fi mereu susţinătorul şi promotorul unei viziuni mai echitabile şi mai corecte în societatea românească. În ultima perioadă, atât în cadrul coaliţiei, cât şi în spaţiul public, am insistat cu argumente puternice că zona fiscală poate fi regândită pentru a mări veniturile bugetare. Astfel, PSD a arătat că este nevoie de un nou model fiscal. Acesta trebuie să promoveze principii de protecţie mai bună a celor vulnerabili şi să elimine cât mai multe excepţii fiscale. De-a lungul timpului, acestea nu au făcut decât să adâncească inegalitatea şi să ofere unora un tratament preferenţial, care nu se justifică”, spune secretarul general al PSD, despre măsurile agreate în coaliţie privind Codul Fiscal.

Stănescu mai spune că ”veniturile noastre fiscale sunt, oricum, printre cele mai reduse din UE. Nu-i putem ajuta pe cei mai mulţi dintre români, dacă unii au privilegii fiscale mari, iar alţii se supun unui regim de impozitare normal”.

”Măsurile pe care coaliţia de guvernare le-a agreat sunt dovada clară că PSD nu a aruncat nici vorbe-n vânt şi nici nu a fluturat principii. Solidaritatea şi o mai mare echitate ne vor asigura nu doar stabilitatea socială, dar şi pe cea politică şi economică. Am fi vrut ca în pachetul agreat să prindem şi supraimpozitarea pensiilor speciale, a veniturilor salariale foarte mari şi a supraprofitului generat în pandemie. Însă, chiar dacă colegii de coaliţie s-au opus, este crucial că am arătat românilor că există la nivelul coaliţiei resurse de voinţă politică care să ne permită să luăm decizii mult mai corecte, decât cele care funcţionează în prezent”, a arătat el.

Paul Stănescu mai spune că PSD a demonstrat că ”pot trece peste limitele de natură ideologică, politică sau electorală şi că împreună sunt de acord să răspundă mai bine nevoilor românilor decât propriilor agende politice”.

”Măsurile fiscale pe care le-am convenit nu fac decât să protejeze mai bine veniturile celor mai vulnerabili dintre noi. Este o dovadă de maturitate şi responsabilitate politică”, mai afirmă Stănescu.

Coaliţia de guvernare a finalizat, miercuri seara, lista măsurilor de modificare la Codul Fiscal, care ar urma să fie aprobate într-o şedinţă de guvern, săptămâna viitoare. Liderii coaliţiei nu au ajuns la un acord pe introducerea impozitului progresiv, în schimb acciza la ţigări creşte de la 1 august anul acesta, iar la alcool, de la 1 ianuarie 2023.

S-au mai decis şi creşteri de TVA la restaurante, locuinţe şi băuturile cu zahăr, dar şi deduceri fiscale pentru veniturile până în 4.500 de lei şi familiile cu mulţi copii. Surse politice au precizat că suplimentar faţă de deducerile existente, sunt luate în calcul două noi deduceri: pentru tinerii de până la 26 de ani se va da o scutire de 15% din impozit, iar pentru persoanele care au copii, deduceri de 100 de lei pentru fiecare copil, fiind solicitate studii de impact. Aici nu este foarte clar dacă vorbim de reducerea de 100 de lei din impozit sau de 100 de lei din baza de impozitare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.