Partidul Forţa Dreptei a depus în Parlament mai multe amendamente la Ordonanţa 119 din energie, deputatul Ionel Dancă afirmând că ”schema PSD-PNL de plafonare a preţurilor din energie este o bătaie de joc pentru mulţi clienţi casnici şi pentru multe activităţi economice şi sociale, care nu pot beneficia în mod egal de un preţ plafonat la energie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ultima schemă de plafonare a preţurilor la energie va fi un nou eşec catastrofal al Guvernului PSD-PNL în criza energetică din România dacă nu va fi modificată radical în Parlament. În calitate de parlamentar Forţa Dreptei, am depus ieri la Comisia de energie din Senat mai multe amendamente la ultima ordonanţă din energie, OUG 119, care să corecteze aberaţiile Guvernului PSD-PNL”, spune Ionel Dancă, în postare.

El precizează că, ”dincolo de problemele majore pe care OUG 119 le creează în sistemul energetic, chiar cu riscul de a lăsa pe unii români fără furnizori de energie în prag de iarnă, schema PSD-PNL de plafonare a preţurilor din energie este o bătaie de joc pentru mulţi clienţi casnici şi pentru multe activităţi economice şi sociale care nu pot beneficia în mod egal de un preţ plafonat la energie”.

Potrivit lui Dancă, primul amendament la Ordonanţa 119 pe care l-a depus este o corecţie de bun simţ pentru clienţii casnici care depăşesc un consum mediu lunar de 300 kWh.

”În primul rând, nu se justifică în niciun fel reducerea limitei de consum lunar de la 300 kWh la 255 kWh. Este pur şi simplu o decizie din pix care exclude o categorie importantă de familii mai numeroase care în mod justificat au un consum mai ridicat de energie. În al doilea rând, OUG 119 continuă o aberaţie care a existat şi în celelalte scheme de plafonare de până acum. Dacă un client casnic nu s-a încadrat în limita de consum lunar de 300 kWh in anul 2021 nu poate beneficia acum de un preţ plafonat pentru întreaga cantitate de energie consumată”, spune el.

Dancă menţionează că ”aici avem de-a face cu o discriminare neconstituţională crasă pentru consumatorii de energie care depăşesc limita de consum lunar de 300 kWh”.

”Amendamentul pe care l-am depus în acest caz corectează această aberaţie si prevede un preţ final facturat plafonat de 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar de până la 300 kWh iar diferenţa care depăşeşte limita de consum lunar de 300 kWh să fie plătită la preţul din piaţă”, anunţă deputatul Forţa Dreptei.

Ionel Dancă mai afirmă că al doilea amendament face parte din propunerea legislativă pe care a iniţiat-o alături de colegii parlamentari din Forţa Dreptei încă de începutul crizei preţurilor din energie: eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare din preţul final facturat la energia electrică.

”În condiţiile actuale din piaţa de energie, certificatele verzi şi bonusul de cogenerare nu mai au nicio justificare pentru că nivelul ridicat al preţurilor la energie acoperă integral costurile cu investiţiile din energia regenerabilă iar bonusul de cogenerare a devenit o subvenţie mascată pentru pierderile producătorilor de energie termică care nu mai au nicio scuză acum. Eliminarea certificatelor verzi şi a bonusului de cogenerare ar reduce imediat preţul final facturat la energia electrică cu aproape 10% şi împreună cu o reducere a TVA de la 19% la 5% la energie, reducerea preţurilor la energie ar fi de aproape 30%. Chiar nu înţeleg de ce Guvernul PSD-PNL refuză să adopte această soluţie concretă pe care eu am iniţiat-o alături de parlamentarii Forţa Dreptei încă de la începutul acestui an pentru reducerea preţurilor la energie”, spune Damcă.

Deputatul precizează că ”ultimele două amendamente pe care le-a depus la Ordonanţa 119 se referă la câteva categorii importante de activităţi economice şi sociale care au fost ignorate de Guvernul PSD-PNL: cluburile sportive şi bisericile”.

”Astfel, mă bucur că o primă iniţiativă a unei organizaţii locale Forţa Dreptei din Ilfov a devenit un amendament legislativ şi urmează să fie dezbătut şi votat în Parlamentul României. La propunerea organizaţie locale Forţa Dreptei Pantelimon, am depus un amendament la Ordonanţa 119 astfel încât structurile sportive care desfăşoară activităţi sportive în spaţii închise (bazine de înot, patinoare, etc.) să beneficieze de un preţ final plafonat la energie de 1 leu/kWh pentru 85% din consumul de energie. Realitatea este că multe familii au dificultăţi tot mai mari cu plata abonamentelor pentru copiii care practică astfel de sporturi pentru că preţurile aproape s-au dublat din cauza costurilor ridicate la energie şi mulţi copii riscă să renunţe la pasiunea lor”, explică Dancă.

El arată că, ”dacă România mai vrea un nou campion David Popovici, Guvernul trebuie să sprijine accesul copiilor la bazinele de înot precum şi la celelalte sporturi în spaţii închise”.

Dancă menţionează că ”în categoria activităţilor sociale care beneficiază de un preţ plafonat la energie am cerut includerea şi a unităţilor de cult ale cultelor religioase recunoscute în România”, pentru că nu i se pare normal ca bisericile din România să fie excluse din schema PSD-PNL de plafonare a preţurilor la energie.

”Cetăţenii care participă la activităţi religioase au aceleaşi drepturi din taxele şi impozitele pe care le plătesc pentru a beneficia de condiţii egale de sprijin din partea statului”, spune Ionel Dancă. 

Parlamentarul arată că aceste amendamente pe care le-a depus la Comisia de energie din Senat urmează să fie dezbătute şi votate în Parlamentul României.

”Dacă majoritate PSD-PNL-UDMR mai are o urmă de luciditate şi de bun simţ faţă de românii care sunt nedreptăţiţi de ultima lor schemă de plafonare a preţurilor la energie ar trebui să susţină şi să aprobe amendamentele pe care le-am depus cu sustinerea colegilor parlamentari din Forţa Dreptei”, spune deputatul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.