Parlamentul European a adoptat, miercuri, o poziţie în vedere declanşării procedurii prevăzute la art. 48 TEU care va duce la modificarea Tratatului privind Uniunea Europeană şi a celui privind funcţionarea Uniunii Europene, care a fost susţinut şi de către delegaţia eurodeputaţilor de la REPER, arată un comunicat de presă al partidului. Printre punctele de revizuire se numără eliminarea votului în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene, regulă care ne ţine în afara Schenge şi astfel UE va putea acţiona mai repede şi mai eficient, mai precizează comunicatul de presă al REPER. Printre propuneri se mai numără reducerea numărului de comisari la 15, desemnaţi prin rotaţie de statele membre, forţă militară a UE pentru răspuns rapid şi simplificarea procedurii prevăzută la art. 7 TUE prin care ţările care nu respectă principiile UE sunt sancţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

`Votul de azi este un prim pas spre reforma Uniunii, de care avem urgentă nevoie. Nu mai putem permite ca un singur stat să poată bloca aleatoriu decizii ale Uniunii, aşa cum se întâmplă şi cu aderarea noastră la Schengen. Nu mai putem să lăsăm pe dinafară politicile de sănătate sau de educaţie din cauză că nu ne permit actualele tratate. În plus, pentru a putea să primim Ucraina şi Moldova avem nevoie ca în paralel cu extinderea să simplificăm modul de decizie şi dinamica dintre instituţii”, a declarat Alin Mituţa, eurodeputat REPER şi fost delegat al Parlamentului European în cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei, potrivit comunicatului de presă al formaţiunii.

Astfel, principalele modificări propuse de Parlamentul European sunt:

1. Eliminarea votului în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene, regulă care ne ţine în afara Schengen. UE va putea acţiona mai repede şi mai eficient.

2. Competenţe UE în sănătate şi educaţie. Toată lumea ne spune că vrea ca UE să facă mai multe în aceste domenii. Cu aceste modificări, UE va putea.

3. Mai multă democraţie prin puteri sporite pentru Parlamentul European. Mai exact, am votat pentru dreptul Parlamentului de a propune legi, drept pe care europarlamentarii nu îl au în acest moment.

Printre modificările propuse se mai numără şi schimbarea numelui Comisiei în Executivul European, reducerea numărului de comisari la 15, desemnaţi prin rotaţie de statele membre, forţă militară a UE pentru răspuns rapid şi simplificarea procedurii prevăzută la art. 7 TUE prin care statele care nu respectă principiile UE sunt sancţionate.

În cadrul Conferinţei privind Viitorul Europei, cetăţenii au cerut extinderea competenţelor Uniunii, în special în zona de sănătate şi educaţie, dar şi mai multă participare cetăţenească în deciziile UE.

„Mingea este acum în curtea statelor membre care trebuie să susţină şi ele aceste modificări. Aviz Preşedintelui şi guvernului României care până recent ezitau sau chiar se opuneau revizuirii Tratatelor. Revizuirea tratatelor e bună pentru România, e bună pentru Moldova, e bună pentru Uniune şi trebuie susţinută.”, a mai precizat Mituţa, conform sursei citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.