Eligibilitatea studenţilor în vederea obţinerii de burse de studiu în străinătate, obligativitatea cursurilor de prim-ajutor în învăţământul liceal şi introducerea educaţiei sexuale ca disciplină obligatorie în şcoli au fost subiectele abordate în proiecte de lege dezbătute de 198 de elevi, marţi, la Parlamentul Copiilor. Şedinţa a fost deschisă de Liviu Dragnea, care le-a mărturisit tinerilor că şi-ar fi dorit să participe la un astfel de exerciţiu de demoncraţie când se afla la vârsta lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa Parlamentului Copiilor, eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, a fost deschisă de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, la ora 10.00, şi s-a încheiat după cinci ore, timp în care au jucat rolul de parlamentar 198 de elevi de la colegiile George Coşbuc, Gheroghe Şincai şi Ion Creangă. 

”Din totalul celor 198 de deputaţi ai Parlamentului Copiilor s-a înregistrat prezenţa unui total de 198. Sper să ia aminte şi ceilalţi parlamentari, care nu sunt tot timpul prezenţi la şedinţe”, a spus Liviu Dragnea.

La începutul şedinţei, copiii s-au ridicat de pe scaune pentru imnul naţional, în varianta instrumentală. Ei au fost invitaţi de Liviu Dragnea să rostească solemn Jurământul şi să îl semneze, documentul aflându-se în mapele lor de şedinţă.

Liviu Dragnea le-a făcut o ”confidenţă” elevilor - şi-ar fi dorit să participe la un exerciţiu de democraţie în copilărie.

”Când eram de vârsta voastră mi-aş fi dorit poate să particip la un exerciţiu de democraţie. Noi nu am avut în generaţia noastră această şansă să înţelegem cum funcţionează democraţia, să înţelegem ce înseamnă drepturi şi libertăţi fundamentale. Poate dacă am fi avut această oportunitate am fi înţeles mai bine, după revoluţia din 1989, cum ar trebui să funcţioneze această ţară”, a spus Liviu Dragnea.

”Dacă m-ar întreba cineva ce aş fi vrut să aflu sau să ştiu atunci când eram de vârsta voastră aş spune cu toată sinceritatea şi onestitatea că mi-ar fi plăcut să ştiu de atunci că la baza oricărei construcţii politice stă dialogul, colaborarea, chiar dacă suntem adversari. Sunt proiecte importante de legi, proiecte importante pentru ţară. Orice dispută politică trebuie să fie lăsată în spate. Sunt şi eu curios ca şi mulţi colegi ai mei cum se vor desfăşura negocierile şi voturile de astăzi”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liviu Dragnea le-a mai spus elevilor că ”cel mai important lucru” este respectarea dreptului la opinie.

”Este important de asemenea să respectăm dreptul la opinie, este cel mai important lucru. De asemenea, să avem şi să aveţi înţelepciunea de a construi, nu de a dărâma. (...) De construit numai cei aleşi pot să facă lucrul acesta. Şi de asemenea, tot timpul să identificaţi, să găsiţi ceea ce vă uneşte, nu ceea ce vă desparte”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Pe ordinea de zi s-au aflat trei proiecte: o lege privind eligibilitatea studenţilor în vederea obţinerii de burse de studiu în străinătate, iniţiată de ”Grupul parlamentar al Colegiului Naţional George Coşbuc”, o lege privind obligativitatea cursurilor de prim ajutor în învăţământul liceal, iniţiată de ”Grupul parlamentar al Colegiului Naţional Gheorghe Şincai”, şi o lege privind intrarea disciplinei educaţie sexuală în rândul materiilor obligatorii, iniţiată de ”Grupul parlamentar al Colegiului Naţional Ion Creangă”.

Liviu Dragnea a menţionat că i-ar plăcea ca unul dintre proiectele de lege propuse de copii să fie adoptată de Parlament şi a îndemnat elevii să trimită noi iniţiative legislative.

”Mi-ar plăcea după încheierea dezbaterilor unul din cele trei proiecte de legi dacă nu toate să se analizeze împreună cu colegii mei şi poate unul dintre ele chiar să devină lege care să fie adoptată de Parlamentul României şi să fie iniţiată de voi. De asemenea, aş vrea să nu rataţi acest exerciţiu şi după această zi oricând puteţi să trimiteţi la noi iniţiative legislative. Ideile voastre sunt foarte bune”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ordinea de zi a fost aprobată în unanimitate, dar cu timiditate. ”S-a votat ordinea de zi, nu s-a votat legea”, le-a spus Liviu Dragnea elevilor.

Liviu Dragnea a părăsit şedinţa după aproximativ 15 minute, şedinţa fiind continuată de Gabriel Vlase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Elevii au început să susţină amendamente la proiectele de lege şi să le voteze, unii dintre ei exprimându-şi votul de mai multe ori decât ar fi trebuit.

”Refacem votul. Avem mai multe voturi decât sunteţi în sală. Se mai întâmplă pe la ceilalţi. Vă rog rezistaţi cu mâmna sus. Rezist mână sus”, le-a spus Gabriel Vlase.

La ora 11.30 în programul evenimentului a fost prevăzută o pauză de masă, şedinţa urmând să se încheie la ora 15.00 cu o a doua pauză de masă, după oferirea unor diplome de participare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.