Preşedintele partidului AUR George Simion a anunţat că parlamentarii formaţiunii părăsesc sala plenului reunit al Camerei şi Senatului şi nu votează bugetul pentru anul 2024, în semn de protest pentru că PSD şi PNL nu au acordat profesorilor majorarea de 40% promisă. În replică, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis l-a întrebat pe Simion de ce aleşii de la AUR nu îşi votează propriul amendament şi i-a transmis că poate dacă ei votau amendamentele, atunci e posibil să le fi votat şi restul parlamentarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din respect pentru profesorii români cărora le-aţi promis 40% mărire, începând cu ianuarie 2024, am depus un amendament prin care se alocă suplimentar suma de 5.000.000 mii lei. (…) Dacă acest amendament nu trece, în semn de protest grupurile parlamentare ale AUR vor părăsi şedinţa”, a anunţat George Simion de la tribuna plenului reunit de miercuri al Parlamentului.

Preşedintele inteirmar al Camerei Deputaţilor Alfred Simonis a spus că „amendamentul rămâne respins” şi a adăugat „vă întreb, domnule Simion, cum stă treaba cu un amendament pe care nu îl votaţi? Mă întreb şi eu”.

George Simion nu a mai citit cel de-al treilea amendament depus de AUR şi a precizat „nu mai are niciun rost. Am înţeles care e atitudinea dumneavoastră faţă de profesorii români. Mulţumim. Succes.”

Deputatul PSD Alfred Simonis i-a replicat liderului AUR George Simion: „Să ştiţi că dacă aţi fi votat, poate votam şi noi”.

Amendamentele AUR la proiectul de buget, privind domeniul Educaţiei, sunt următoarele:

„- Suma este menită să acopere minimul de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat (BGC) pe anul 2024, conform prevederilor Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023. Art. 134 din Legea învăţământului preuniversitar nr. 198 din 4 iulie 2023 prevede: ”Finanţarea cheltuielilor pentru educaţie, la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar şi superior, cu toate componentele sale, reprezintă, anual, minimum 15% din cheltuielile bugetului general consolidat”. Totalul veniturilor la Bugetul de stat pe anul 2024 este estimat la 308.759.468 mii lei (Anexa 1. Sinteza). Totodată, veniturile totale la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat sunt estimate la 135.225.698 mii lei. Suma acestor venituri estimate reprezintă 443.985.166 mii lei. Astfel, 15% din veniturile BGC reprezintă 66.597.774,9 mii lei. Diferenţa dintre această sumă şi cea reprezentând creditele bugetare pentru domeniul educaţiei în 2024 reprezintă 4.976.150,9 mii lei”, prevede amendamentul depus de AUR şi respins, miercuri în plenul reunit al celor două Camere.

- Se alocă suplimentar suma de 10.000 mii lei. Suma este destinată pentru acoperirea unei indemnizaţii de suplimentare pentru profesorii care vor lucra în învăţământul de limba română în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Ea este necesară pentru prezervarea identităţii româneşti din judeţul Covasna, Harghita şi Mureş prin impulsionarea prezenţei românilor în cultura şi viaţa publică a celor trei judeţe fiind necesar sprijinul guvernului României care şi-a asumat un tratament egal indiferent de etnie, motiv întemeiat pentru a rectifica ratele imense de eşec la examenul de Bacalaureat din cele 3 judeţe ale ţării.

- Se alocă suplimentar suma de 1.000 mii lei. Suma este desinată Şcolii confesionale ortodoxe din Imper, Plăieşii de jos, judeţul Harghita, aceasta fiind necesară pentru prezervarea identităţii româneşti din judeţul Harghita. O asemenea finanţare va fi de natură să impulsioneze prezenţa românilor în cultura şi viaţa publică a judeţului.

Parlamentul a reluat miercuri dezbaterile pe proiectul bugetului de stat pe 2024, după scandalul de marţi seară. Peste 20.000 de amendamente depuse, din care doar 962 au au fost admise, fiecare parlamentar are un minut pentru a-şi susţine amendamentul în plen.

AUR a anunţat, marţi seară, că îşi asumă să blocheze tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR şi UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%. Între parlamentarii AUR şi cei de la UDMR a izbucnit un scandal în sala de plen, în timp ce George Simion şi Diana Şoşoacă s-au jignit şi s-au ameninţat. Parlamentarii USR au venit în plen cu o serie de cutii de cadouri, roşii şi galbene, pe care erau scrise mesajele: TAXE NOI şi BUGET RECORD pentru SPECIALI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.