Bogdan Rodeanu, deputat gălăţean şi candidat al USR PLUS, susţinut şi de PNL, pentru Primăria Galaţi, vorbeşte într-un interviu pentru News.ro despre dezastrul unei administraţii PSD care a ruinat şi a depopulat Galaţiul. Rodeanu propune o strategie numită Galaţiul Metropolitan prin care vrea să aducă rapid foarte multe fonduri europene în oraş în sume foarte mari, pentru a dezvolta infrastructura de transport, extinde reţeaua de utilităţi şi servicii, astfel încât investitorii să fie atraşi, iar locuitorii să vadă că viitorul lor poate fi mai bun în oraşul pe care tinerii acum îl părăsesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Care este situaţia actuală a Galaţiului? 

Situaţia din Galaţi este, în prezent, critică. Nu cred că este loc de mai rău. Pur şi simplu, am ajuns extrem de jos.  Mediul antreprenorial este slab dezvoltat, locurile de muncă plătite bine se împuţinează, investitori se gândesc mai mult la riscuri decât la oportunităţi, Primăria nu mai are buget de investiţii. Cetăţenii nu mai au bani, firmele nu mai au bani. Vedem acest lucru din slaba încasare a taxelor şi impozitelor în 2019. 

Tinerii pleacă. La modul cel mai serios vorbind, credeţi că se poate mai rău de atât? 

Cred că se poate, dar vom face tot posibilul să nu ajungem acolo. 

Suntem departe de multe oraşe importante din România şi nu am fost în stare nici măcar să le preluăm metodele de lucru din administraţie sau modul de lucru pentru cetăţeni. Galaţiul are un potenţial enorm, dar acesta nu a fost valorificat de nicio administraţie PSD. Iar PSD-ul a condus tot timpul în acest oraş.

De ce s-a ajuns aici? 

Un oraş ajunge în această situaţie în momentul în care interesele de partid depăşesc interesele cetăţenilor. Sigur, acest răspuns este cel standard. L-aţi mai auzit şi îl veţi mai auzi. Din păcate, este şi unicul real. Şi putem observa acest lucru dacă analizăm cât de scumpe şi banale sunt lucrările publice, mai ales  prin comparaţie cu oraşe precum Cluj sau Oradea. Suntem la ani lumină distanţă ca performanţe în administraţie şi doar la câteva sute de kilometri ca locaţie. Unde credeţi că se trăieşte mai bine? Unde credeţi că sunt mai multe oportunităţi? Unde credeţi că sunt mai multe locuri de muncă bine plătite? La Galaţi sau la Cluj? 

Astfel, doar din cauza unor decizii politice neinspirate, am rămas datori cu atragerea fondurilor europene nerambursabile. Vrem să trăim mai bine. Sigur! Cine nu doreşte acest lucru? Doar că avem nevoie de foarte mulţi bani. Noi nu îi avem, dar există  de la Uniunea Europeană. Sunt la dispoziţia noastră. Trebuie doar să vrem să îi atragem. Dar vrem?

Pare un moment dificil. Există soluţii? 

Evident că există soluţii. Soluţia constă în a construi Galaţiul Metropolitan, o zonă urbană funcţională, şi de a atrage fonduri europene în sume foarte mari,pentru proiecte mari, pentru proiecte sustenabile. Este unica soluţie, întrucât Uniunea Europeană nu va mai finanţa proiecte mici, punctuale. Uniunea Europeană va prioritiza finanţarea proiectelor dezvoltare, care vor rezolva problemele comune, pentru un număr cât mai mare de oameni şi comunităţi.  Astfel că, fără asociere, banii europeni care contează nu vor exista.Fără bani europeni, nu avem şanse de dezvoltare. Soluţia noastră este să construim acest Galaţi Metropolitan şi să aducem banii în oraş. Şi vom începe prin a transforma actuala structură instituţională, mult subdimensionată, într-o Direcţie de Fonduri Europene, cu un profil adaptat oportunităţilor pe care ni le oferă următorul exerciţiu financiar european. Precum la Cluj! Galaţiul Metropolitan rămâne unica soluţie. Restul sunt banalităţi. 

Ce va oferi Galaţiul Metropolitan?

Galaţiul Metropolitan va reprezenta fundaţia dezvoltării oraşului. Vom atrage fonduri europene şi vom dezvolta transportul metropolitan. Astfel, oamenii vor ajunge uşor la locul de muncă, la şcoală sau la medic. Vom atrage fonduri europene şi vom extinde reţeaua de utilităţi. Ne vom concentra pe reţeaua apă/canal şi vom dezvolta infrastructura de transport, educaţională sau medicală. Cu acest raţionament, vom atrage investitori şi vom încuraja investiţiile masive în Galaţi. Vom impune reguli clare în administraţie, astfel încât antreprenorul şi investitorul să se bucure de tot sprijinul administraţiei publice locale pentru a se dezvolta, pentru a angaja şi pentru a obţine profit mai mare. Mai mult decât atât, vom media relaţia dintre formatorii profesionali şi angajatori pentru a ne asigura că investitorii vor avea resursă umană pregătită, în timp ce oamenii trebuie să se vadă muncind în locuri de muncă bine plătite. 

Este absorbţia fondurilor europene un proces atât de dificil?

Nu este un proces atât de dificil. Din contră. Dacă identificăm o problemă comună şi scriem un proiect eligibil, Uniunea Europeană îl va finanţa într-un timp foarte scurt. Putem spune că avem un orizont de 2,5 miliarde de euro în următorii trei ani. Singura „problemă“ a PSD este că aceşti bani nu prea pot fi cheltuiţi după „capul lor“, nu pot fi furaţi. Proiectul trebuie să fie eligibil, cheltuilele trebuie justificate, controlul este strict.

De ce consideraţi că sunteţi persoana potrivită pentru a implementa aceste schimbări? 

Sunt un politician tânăr, am 40 de ani şi am demonstrat că am o altfel de viziune. Mi-am început ascensiunea profesională în mediul privat şi am fost extrem de aproape de mediul universitar din Galaţi, deţinând o funcţie de director în cadrul Universităţii Dunărea de Jos.

Această experienţă m-a ajutat să înţeleg situaţia în care ne aflăm şi pe lângă contribuţia la mai mult de 100 de proiecte de lege, am elaborat două legi importante, inspirate din problemele Galaţiului: Legea Zonelor Metropolitane 2.0 şi Legea Educaţiei Profesionale Postliceale 2.0.  Mai mult decât atât, ca deputat, vicelider de grup, vicepreşedinte al Comisiei de apărare sau Copreşedinte al Comisiei pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova, am reprezentat ţara noastră în negocieri la nivel înalt sau în relaţia cu diferite organisme internaţionale, precum NATO şi UE.

Ce presupune Legea Zonelor Metropolitane?

Legea Zonei Metropolitane 2.0 îmbunătăţeşte cadrul legistlativ existent şi permite chiar şi municipiilor de rang 2 să se asocieze cu localităţile învecinate şi să atragă  fonduri europene în sume foarte mari. Această lege va impacta direct peste 50 de localităţi din România şi peste 7 milioane de români. Repet, fără asociere, fondurile europene nerambursabile nu vor putea fi atrase în sume mari de bani. Este directiva Uniunii Europene.

Ce presupune Legea Educaţiei Profesionale Postliceale?

Legea Educaţiei Profesionale Postliceale rezolvă o problemă pentru aproximativ 80.000 de tineri români, care au terminat liceul, dar nu au bacalaureat. Experienţa din mediul universitar m-a ajutat să înţeleg că aceşti tineri fie vor pleca din ţară, fie vor deveni asistaţi social. Conform noii legi, aceştia, în calitate de elevi ai unei postliceale, vor putea învăţa o meserie chiar în cadrul universităţilor. Specializările vor fi dinamice şi adaptate la cererile din piaţa muncii.

Un ultim cuvânt pentru gălăţeni? 

Gălăţenii trebuie să înţeleagă că viitorul lor este în joc. Vor avea de ales între aceleaşi vechi promisiuni electorale şi o viziune corectă pentru Galaţi. Timp pentru jocuri politice nu mai este. Bani nu mai avem. A sosit momentul să schimbăm, a sosit momentul să transformăm acest oraş. A sosit momentul să ne respectăm viitorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.