Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a depus la Parlament o iniţiativă legislativă pe care a denumit-o simbolic „Legea Librăriei din Teleorman”, prin care să se acorde finanţare de la stat pentru deschiderea de librării, în special în oraşele în care acestea lipsesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raeţchi preciează, într-un comunicat, că, la ora actuală, la o populaţie de circa 19 milioane de locuitori, România are doar 300 de librării.

De altfel, în ultimii ani, numărul acestora a scăzut dramatic şi sunt numeroase oraşe care nu dispun de o librărie. Spre deosebire de state precum Franţa sau Italia, care si-au protejat prin lege librăriile de provincie în momentul emergenţei sectorului de desfacere on-line, ţara noastră a asistat pasivă la dispariţia lor. Şi din acest motiv, potrivit celor mai recente statistici, ne situăm pe ultimul loc în privinţa numărului de cărţi citite pe cap de locuitor, iar un român plăteşte pe cărţi, în medie, anual, nu mai mult de 3 euro. Consecinţele sunt evidente: ne aflăm în situaţia îngrijorătoare în care avem o rată a analfabetismului funcţional de 42% în rândul copiilor de 15 ani, cu o medie europeană de 17%, menţionează deputatul.

„Pornind de la aceste date, am depus un proiect de lege pe care l-am numit, simbolic, Legea Librăriei din Teleorman, care urmăreşte încurajarea apariţiei librăriilor în provincie prin încurajarea iniţiativelor antreprenoriale locale, dar si prin atragerea marilor lanţuri, care au capacitatea de a asigura evenimente culturale de ţinuta şi prezenţa unor scriitori importanţi, cu rol evident de iradiere culturală”, anunţă Ovidiu Raeţchi.

Proiectul de lege presupune înfiinţarea Fondului pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, care va avea o valoare anuală de 600.000 de euro, urmând să se desfăşoare pe o perioadă de 3 ani. Cei care doresc să înfiinţeze o librărie vor beneficia de o finanţare nerambursabilă de 30.000 de euro, urmând să asigure, din fonduri proprii, o finanţare de minimum 10.000 de euro.

Legea stabileşte câteva criterii clare pentru acordarea finanţărilor, printre care: fondurile se vor aloca, cu prioritate, pentru înfiinţarea de librării în oraşele care nu dispun de un asemenea spaţiu; librăriile trebuie să funcţioneze pentru o perioadă de minimum 3 ani şi sunt obligate să organizeze constant evenimente culturale.

„Avem nevoie de această lege: studiile arată că simpla existenţă a unei librării creşte consumul de carte, iar accesul la cultură oferă şanse majore de reuşită în viaţă copiilor”, subliniază deputatul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.