Preşedintele PNL; Ludovic Orban, susţine că „că cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier”. Afirmaţia a fost făcută duminică, într-o conferinţă de presă, ca replică la explicaţia unui senator liberal care a argumentat că îl susţine pe Florin Cîţu pentru şefia PNL pe considerentul că „primul ministru, aşa cum este în toate democraţiile consolidate, trebuie să fie şi preşedintele partidului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prezent duminică după amiază într-o  conferinţă alături de unii lideri din PNL Neamţ care nu îl susţin pentru şefia partidului, Ludovic Orban a ţinut să le dea acestora replica, atunci când au explicat de ce îl susţin pe Florin Cîţu la şefia partidului.
„De ce Florin Cîţu? Pentru că eu cred că e un om ajuns la maturitate, un om cu o pregătire profesională de excepţie, făcută în Statele Unite, dar cel mai important argument, eu cred că prim-ministrul, aşa cum este în toate democraţiile consolidate, trebuie să fie şi preşedintele partidului. În Guvern, pe lângă decizii administrative, se iau şi decizii politice şi astfel ne mărim şansele să câştigăm alegerile din 2024”, a afirmat senatorul Eugen Ţapu Nazare duminică, în conferinţa de presă la care a participat alături de Ludovic Orban. 
„Nu suntem într-o contradicţie foarte mare. Există, în schimb, o diferenţă. Domnul Ţapu spune că premierul trebuie să fie şi preşedintele partidului. Eu spun altceva: Ccă cel care este ales preşedintele PNL trebuie să fie premier. E o diferenţă fundamentală”, a replicat Orban. 
În acelaşi context, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a explicat că a decis să-l susţină pe Florin Cîţu pentru preşedinţia PNL pe considerentul că premierul trebuie să fie şi preşedintele partidului. 
„Decizia pe care am luat-o a fost (...) cea mai dificilă decizie pe care am luat-o de când fac politică pentru că am sentimentul datoriei morale şi am sentimentul legăturii umane pe care domnul preşedinte Ludovic Orban a avut abilitatea şi inteligenţa emoţională de a construi în tot acest timp de când ne-am întâlnit prima dată. Însă a fost nevoie de o alegere politică de data asta şi una administrativă, pentru că, dincolo de inspiraţia pe care a avut-o pentru a mă susţine pentru a fi desemnat candidatul PNL la Primăria municipiului Piatra Neamţ anul trecut, pe 1 august, acea decizie a fost, şi sunt convins, una pe care domnul preşedinte nu o regretă, indiferent de situaţia în care ne aflăm astăzi. Eu astăzi sunt primar pentru că m-au ales oamenii, domnul preşedinte mi-a dat şansa de a mă prezenta în faţa oamenilor, dar prima mea responsabilitate este faţă de oraş şi faţă de cetăţeni oraşului şi faţă de proiectele de dezvoltare ale oraşului. Am angajamentul actualului guvern pentru sprijinirea unor proiecte de dezvoltare în oraş, motiv pentru care mă simt dator faţă de  Piatra Neamţ, de zilele oraşului să zic da, prefer să dezvolt oraşul acesta pentru că sigur voi avea şansa reabilitări morale faţă de domnul Ludovic Orban. În al doilea rând, niciodată de când domnul preşedinte Ludovic Orban şi-a anunţat candidatura şi de când domnul premier Florin Cîţu şi-a anunţat candidatura nu am declarat nici măcar domniei sale o susţinere în perspectiva alegerilor Congresului din septembrie. Prin urmare, nu consider că există vreun gest imoral în a-mi declara susţinerea pe 25 iunie, acum două zile, decât poate că ar fi trebuit să mă văd personal cu domnul preşedinte Ludovic Orban, să-i împărtăşesc în faţă această decizie personală. (...) Nu am avut această şansă”, a afirmat Carabelea.
În replică, Orban a ţinut să afirme că el, ca premier ar susţine oricum proiectele de dezvoltare, pentru că liderii PNL au „obligaţia morală” de a susţine proiectele. 
„Dacă eu aş fi fost premier, eu i-aş fi garantat susţinerea proiectelor pentru Piatra Neamţ. Oricum, eu, ca preşedinte al PNL garantez susţinerea tuturor proiectelor pentru Piatra Neamţ. Susţinerea acestor proiecte nu depinde de o poziţionare subiectivă într-o competiţie internă. Şi pun aşa, o întrebare retorică: Dacă domnul Carabelea nu ar fi anunţat susţinerea pentru domnul Cîţu, guvernul condus de domnul Cîţu nu ar fi sprijinit proiectele pentru Piatra Neamţ? Eu le-aş fi sprijinit oricum”, a spus Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.