Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat miercuri, după avertismentul dat României de către Comisia Europeană, că PSD sfidează instituţiile europene, ignorându-le toate avertismentele şi toate recomandările, şi transformă treptat ţara noastră în "oaia neagră a Uniunii Europene".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"(...) Sunt declaraţi guvernanţii PSD repetenţi de către Comisia Europeană. (...) De la preluarea guvernării se poate constata clar că niciuna dintre recomandările Consiliului European nu a fost respectată de România. Deşi România a fost declarată ca având o deviere de la obiectivele pe termen mediu, care de fapt sunt prevăzute în pactul de stabilitate şi creştere, în ciuda recomandărilor şi analizei Comisiei Europene, guvernele PSD nu numai că nu au făcut nimic pentru a corecta deficitul structural, ci au făcut tot ce au putut pentru a menţine această situaţie de deviaţie semnificativă de la obiectivele pe termen mediu”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

El a spus că PSD sfidează instituţiile europene, ignorându-le toate avertismenle şi recomandările, în timp ce arată că nu sunt în stare să conducă România, pe care o transformă treptat în oaia neagră a Uniunii Europene.

"Guvernele PSD sfidează literalmente instituţiile Uniunii Europene, ignorând cu bună ştiinţă toate avertismentele şi toate recomandările. Guvernele PSD arată că nu sunt în stare să conducă România, că ne îndepărtează de la obiectivele fundamentale pe care le avem şi că nu fac altceva decât pas cu pas să transforme România în oaia neagră a UE”, a mai spus Orban.

Liderul PNL a explicat că din raportul anual de convergenţă a fost respectat un singur criteriu, şi anume deficitul bugetar, care, spune Orban, a fost menţinut artifical sub 3 sută.

"Se constată că din cele cinci criterii de convergenţă, nu este îndeplinit decât unul singur, şi anume deficitul bugetar sub 3 la sută din produsul intern brut. Dar atenţie, şi acest deficit menţinut sub procentul de 3 la sută este un deficit care a fost menţinut în mod artificial în limitele de 3 la sută prin scăderea dramatică a investiţiilor în exerciţiul bugetar 2017 şi mai ales prin hocus pocusul pe care l-au făcut guvernanţii şi anume acela de a amâna plăţi care trebuiau realizate în cursul anului 2017 pentru anul 2018. Lucru care se vede analizând execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2018, în care, comparativ cu anul 2017, când a fost înregistrat un excedent de 0,18 la sută, în primul trimestru al anului 2018 am avut un deficit de 0,48 la sută, un semnal de alarmă extrem de grav”, a explicat Orban

El a spus că celelalte patru criterii s-au înrăutăţit, printre ele şi inflaţia, care a urcat într-un an şi jumătate la 5,2 la sută.

"Îi atrag atenţia lui Teodorovici că bugetul României nu este circul orlando. Creşterea finanţării se datorează în exclusivitate creşterii inflaţiei, care are la bază măsurile aberante ale guvernului PSD de la preluare puterii. Să nu mai dea vina pe altcineva din cauza costurilor finanţării. Este clar prin mesajul transmis de Comisia Europeană că guvernul României nu a întreprins niciun demers pentru a se apropia de obiectivul de aderare la zona euro”, a spus Orban.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, un avertisment României pentru că a deviat semnificativ de la traiectoria de ajustare către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017 şi propune Consiliului să emită o decizie privind faptul că nu a luat măsuri eficiente pentru a corecta acest lucru şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019.

”Comisia a adresat un avertisment Ungariei şi României cu privire la existenţa unei abateri semnificative de la traiectoria de ajustare  către obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) în 2017. Comisia propune Consiliului să adopte o recomandare pentru Ungaria de a lua măsuri adecvate în 2018 în vederea corectării acestei deviaţii semnificative. Pentru România, care este deja supusă unei proceduri de deviere semnificativă, Comisia recomandă Consiliului UE să emită o decizie privind faptul că nu a luat mpsuri eficiente şi o recomandare de a lua măsuri în 2018 şi 2019 pentru a corecta abaterea semnificativă”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Comisarul european pentru Finanţe, Pierre Moscovici, a declarat, miercuri, că a fost transmis un mesaj puternic României şi Ungariei, care trebuie să ia măsuri pentru corectarea abaterilor de la MTO.

”Franţa iese din procedura deficitară excesivă după nouă ani. Pentru prima dată de la crearea monedei unice, toate ţările din zona euro vor avea un deficit sub 3% din PIB în 2018. A fost nevoie de politici fiscale responsabile pentru a aduce ţările UE în acest punct şi trebuie să ne asigurăm că responsabilitatea rămâne numele jocului în viitor, de aceea adresăm un mesaj puternic Ungariei şi României că ar trebui să ia măsuri pentru anul acesta şi, în continuare, să corecteze o abatere semnificativă de la obiectivele lor fiscale. Prevenirea este mai bună decât vindecarea şi timpul pentru a preveni problemele grave emergente este acum, când economia este puternică”, a subliniat comisarul european.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.