Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că Guvernul va creşte pensiile cu 14%, precizând că este o creştere ”extrem de mare” pe care Guvernul se angajează să o poată finanţa atât anul viitor, cât şi în anii următori. El a precizat că alte decizii de creştere a pensiilor vor fi luate pe baza unor analize economice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Orban a declarat, într-o conferinţă de presă, că nicio altă ţară europeană nu a mai luat o decizie de creştere a pensiilor. 
 
“Guvernul pe care îl conduc va lua decizia de a creşte pensiile. Nu există nicio altă ţară europeană în care să se ia o decizie similară de creştere a pensiilor. Faţă de prognoza de creştere economică de 4,1 - 4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie nu vom avea creştere economică, ci vom avea o contracţie economică care este estimată la 3,8% astăzi”, a afirmat Orban.
 
El a spus că la nivelul bugetului naţional este o scădere a veniturilor de 30 de miliarde de lei. 
 
“Ca urmare a acestei contracţii economice, veniturile atât la bugetul de stat, cât şi la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sănătate, veniturile la bugetele locale au înregistrat scăderi semnificative. La nivelul bugetului naţional avem o scădere probabil în jur pe 30 de miliarde a veniturilor faţă de veniturile proiectate în conformitate cu previziunile şi indicatorii economici care au stat la baza elaborării proiectului legii bugetului de stat. Criza sanitară a provocat o criză economică”, a mai declarat premierul.
 
El a adăugat că Guvernul va creşte pensiile cu 14%. 
 
“Guvernul va creşte pensiile şi va creşte pensiile cu un procent consistent de 14%. Va fi cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară. Este o creştere extrem de mare care ne angajăm să o putem finanţa atât pe anul viitor, cât şi pe anii care vor urma. În ceea ce priveşte alte creşteri ulterioare, orice altă decizie de creştere a pensiilor va fi luată doar pe baza unor analize economice extrem de serioase”, a explicat Orban.
 
Ministerul de Finanţe propune creşterea, de la 1 septembrie, a valorii punctului de pensie cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, potrivit proiectului de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.