Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat, luni, proiectul de lege de înfiinţare a Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), despre care a spus că este o ”escrocherie de proporţii” ale cărei consecinţe vor fi catastrofale pentru companiile româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aşa cum am anticipat, este o escrocherie de proporţii care este pusă la cale de partidul de guvernământ şi care urmăreşte mai multe obiective. Unu: din cauză că au prăduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul şi cu totul altă destinaţie decât investiţiile publice (…) PSD s-a gândit să susţină unele lucrări de investiţii pe care nu le fac din bugetul de stat şi pe care nu au nici capacitatea de a le face în parteneriat public – privat prin intermediul acestui aşa-zis Fond Suveran de Investiţii. Obiectivele urmărite de PSD, după părerea mea, sunt foarte clare: să nu mai fie obligaţi să respecte rigorile legislaţiei europene şi româneşti a achiziţiilor publice, să scoată din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finanţate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care îl urmăresc este să prăduiască acţiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL mai susţine că, pentru a putea obţine finanţare pentru acest Fond, Guvernul va pune gaj pentru împrumuturi sau emisii de titluri de valoare acţiunile acestor societăţi, investiţiile fiind făcute în proiecte care nu vor genera profituri astfel încât să se poată răscumpăra sau să se poată plăti către investitori banii care au fost băgaţi în titlurile de valoare emise de Fond.

”În mod clar, investitorii se vor îndrepta împotriva companiilor ale căror acţiuni deţinute de stat sunt parte din acest Fond Suveran de Investiţii”, a spus Ludovic Orban.

El a atras atenţia că rezultatele şi consecinţele vor fi catastrofale pentru companiile româneşti, în special pentru cele profitabile, precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica sau Hidroelectrica.

”Somăm PSD să nu înainteze acest proiect de lege, să renunţe la acest pseudo-fond suveran de investiţii care este o megaescrocherie, care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care va priva cetăţeanul român şi statul român de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul statului”, a conchis Orban.

Proiectul de lege pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) a fost finalizat şi lansat miercuri noapte în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, instituţia care va supraveghea Fondul. Acesta va cuprinde 27 de participaţii minoritare sau majoritare ale statului la companii profitabile, cu o valoare contabilă de circa 45 miliarde lei (10 miliarde euro).

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat (opinie ex-ante) în legătură cu clasificarea Fondului (bugetar/în afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba într-o şedinţă din luna septembrie şi transmite apoi Parlamentului. 

Statul român va avea calitatea de acţionar unic pe toată perioada de funcţionare a FSDI. Capitalul social al Fondului va fi format din aport în natură, reprezentat de pachetele de acţiuni, şi din aport în numerar de 1,85 miliarde lei, din care o sumă de 50 milioane lei va fi vărsată la constituire, în 2017.

Companiile incluse în fond sunt: Engie România (la care statul român deţine 34% din acţiuni), Electrica (48,78%), Delgaz Grid (13,51%), E.ON Energie România (31,82%), Biofarm (1,16%), Chimcomplex (12,89%), OMV Petrom (20,63%), Telekom România Communications (45,99%), Antibiotice (53,02%), Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune (100%), Loteria Română (100%), Societatea Naţională Aa Sării (51%) IAR SA (72,19%), Oil Terminal (59,62%), Cupru Min (100%), Unifarm (100%), Societatea Naţională a Apelor Minerale (100%), Compsnis Naţională Administraţia Porturilor Dunării Maritime (92,3%), Compania de Investiţii pentru Turism (100%), Romgaz (70%), Hidroelectrica (80,05%), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (80%), Nuclearelectrica (82,49%), Imprimeria Naţională (100%), Administraţia Porturilor Maritime (80%), Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (100%) şi Conpet (58,72%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.