Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat dur, marţi, creşterea preţurilor energiei electrice, pe care le-a numit ”aberante”, şi despre care a spus că vor duce la scăderea gravă a competitivităţii economiei şi firmelor româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Pe luna iulie, media a fost de peste 300 de ron pe megawatt/oră. În urmă cu un an preţul a fost de 160 şi ceva de ron. Practic, s-a dublat preţul la energie electrică din nişte motive pentru care nu există nicio explicaţie raţională decât ipoteza pe care am văzut-o vehiculată şi care în mare parte se poate susţine, şi anume aceea că producătorii români controlaţi de Guvern şi de stat reduc în mod deliberat oferta de energie electrică pentru a duce la aceste creşteri de preţuri”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că majorările tarifelor la energie electrică au afectat şi consumatorii casnici, ale căror facturi au crescut cu 8% în ţară şi cu 14% în Bucureşti.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

”Preţul energiei va creşte în continuare pentru consumatorii casnici, dar lucrul cel mai grav este că se afectează din nou competitivitatea economiei româneşti, a firmelor româneşti, ca urmare a creşterii costurilor cu energia electrică (…) Efectul va fi scăderea gravă a competitivităţii economiei şi firmelor româneşti. De asemenea, efectul va fi creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatori. Le atrag atenţia tuturor românilor că partidul de guvernământ dă cu o mână şi ia cu două”, a mai spus Orban.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă, după ce preţul energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a crescut joi de două-trei ori, în condiţiile în care evoluţia preţurilor administrate a devenit cea mai mare incertitudine.

Energia electrică pe bursă a crescut joi de aproape trei ori faţă de 3 august 2016. 

Ministerul Energiei a anunţat joi seara că a transmis Consiliului Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.