Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat dur, marţi, creşterea preţurilor energiei electrice, pe care le-a numit ”aberante”, şi despre care a spus că vor duce la scăderea gravă a competitivităţii economiei şi firmelor româneşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pe luna iulie, media a fost de peste 300 de ron pe megawatt/oră. În urmă cu un an preţul a fost de 160 şi ceva de ron. Practic, s-a dublat preţul la energie electrică din nişte motive pentru care nu există nicio explicaţie raţională decât ipoteza pe care am văzut-o vehiculată şi care în mare parte se poate susţine, şi anume aceea că producătorii români controlaţi de Guvern şi de stat reduc în mod deliberat oferta de energie electrică pentru a duce la aceste creşteri de preţuri”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că majorările tarifelor la energie electrică au afectat şi consumatorii casnici, ale căror facturi au crescut cu 8% în ţară şi cu 14% în Bucureşti.

”Preţul energiei va creşte în continuare pentru consumatorii casnici, dar lucrul cel mai grav este că se afectează din nou competitivitatea economiei româneşti, a firmelor româneşti, ca urmare a creşterii costurilor cu energia electrică (…) Efectul va fi scăderea gravă a competitivităţii economiei şi firmelor româneşti. De asemenea, efectul va fi creşterea preţurilor la energie electrică pentru consumatori. Le atrag atenţia tuturor românilor că partidul de guvernământ dă cu o mână şi ia cu două”, a mai spus Orban.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat vineri că este preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă, după ce preţul energiei electrice tranzacţionate pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a OPCOM a crescut joi de două-trei ori, în condiţiile în care evoluţia preţurilor administrate a devenit cea mai mare incertitudine.

Energia electrică pe bursă a crescut joi de aproape trei ori faţă de 3 august 2016. 

Ministerul Energiei a anunţat joi seara că a transmis Consiliului Concurenţei semnalele primite din piaţă privind posibile înţelegeri neconcurenţiale între producătorii de energie din România, pentru a fi analizate de către autoritatea compententă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.