Premierul Ludovic Orban a declarat că PNL nu va renunţa la proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin la alegerile locale, el menţionând că celor de la PSD ”le e frică de alegerea în două tururi pentru că ştiu că în momentul în care se ajunge pe alegerea în două tururi, mulţi primari pe care îi au, nu vor mai fi aleşi în turul doi”. Premierul a precizat că există peste 170 de voturi în Camera Deputaţilor pentru adoptarea acestui proiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem să renunţăm la un proiect al PNL, care este înaintat de PNL  şi care susţine alegerea primarilor în două tururi. Sigur că asta e o temere majoră pe care o are PSD. Lor le e frică de alegerea în două tururi pentru că ştiu că în momentul în care se ajunge pe alegerea în două tururi, mulţi primari pe care îi au, nu vor mai fi aleşi în turul doi. Noi susţinem categoric, cu toată forţa, alegerea primarilor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Premierul spune că în cazul unei bune mobilizări, acest proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, poate fi adoptat în urma unei dezbateri în Camera Deputaţilor.

”Noi, dacă ne mobilizăm, putem în Camera Deputaţilor, care e Cameră decizională, putem să adoptăm alegerea primarilor în două tururi. Am făcut calculele împreună privitoare la situaţia şi capacitatea de a mobiliza voturi şi avem peste 170 de voturi. Sigur, suntem 265 de voturi pe lege organică, totul e să fie o mobilizare exemplară. Astăzi, de exemplu, USR s-a mobilizat, toţi parlamentarii au fost prezenţi şi îi felicit pentru această mobilizare”, a mai spus Orban.

Ludovic Orban mai spune că PSD încearcă prin tot felul de mijloace să amâne acest proiect.

”Au convocat luni dimineaţă, la 9.00, Birourile Permanente reunite, sperând că vor absenta foarte mulţi. Cu ce scop? Au avut un singur scop, nu aveau niciun alt scop, să sesizeze Comisia de cod electoral care urma să îşi încheie activitatea privitor la proiectul de lege privind alegerea primarilor din două tururi şi legea de aprobare  a Ordonanţei 40 privitoare la alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean prin vot direct, cu care şi noi suntem şi împotriva acestui proiect de lege, de ce, pentru a prelungi inca trei luni de zile activitatea acestei comisii speciale penytru cod electoral ca să îngroape proiectul de lege şi să spună că nu le iau în dezbatere în Camera Deputaţilor pentru că e la Comisia comună a celor două Camere. Numai la şmecherii din astea le stă capul pentru că evident le este frică. Eu nu pot să fac ceea ce am atacat când eram în opoziţie. Vă aduceţi aminte când Ponta, aflat la guvernare, a dat ordonanţă de urgenţă prin care a modificat legislaţia electorală pentru alegerile prezidenţiale ca să îşi creeze avantaje în competiţia electorală”, a mai spus primul ministru.

Orban mai spune că cea mai sigură soluţie rămâne trecerea proiectului prin Camera Deputaţilor

”Ordonanţa de urgenţă poate fi atacată de Avocatul Poporului şi dacă Avocatul Poporului o atacă, sigur câştigă pe procedură. De asemenea există procedura angajării răspounderii pe care nu o exclud, dar şi aiai există posibilitatea unui control constituţional. Cea mai bună şi cea mai solidă soluţie este dezbaterea  în Cameră a proiectului pentru că atunci nu mai au motiv să o atace la Curtea Constituţională”, a mai declarat Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.