Liberalii sunt chemaţi miercuri să corecteze erorile comise în campania de la alegerile locale pentru a nu le repeta şi la parlamentarele din toamnă, însă deciziile pe care le vor lua vor avea impact pe termen mai lung. Dincolo de evaluarea seacă a cifrelor de la alegeri, PNL va trebui de acum să recunoască faptul că are doi competitori electorali importanţi şi este discutabil în ce măsură îşi dau seama că se află în situaţia indezirabilă a unui război pe două fronturi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi suntem dreapta”, au clamat liderii PNL, imediat după fuziunea dintre vechiul PNL şi PDL. Disputele interne şi incertitudinile păreau lăsate în urmă pentru marele război cu PSD. Atitudinea cel puţin ezitantă, dacă nu suspectă, în legătură cu alegerile locale într-un singur tur dădea impresia că liberalii şi social-democraţii îşi pregăteau ringul în care urmau să-şi dispute singuri puterea pentru multe decenii de acum înainte.

Doi ani mai târziu, rezultatul de la localele din Bucureşti i-a năucit pe mulţi dintre liberali, ignorând faptul că o mare parte din vină o poartă în mod direct. Este inexplicabil de ce liderii PNL au presupus automat că USB este un partid de dreapta şi, de teama PSD, au început să-i curteze pentru o nouă formă de colaborare preelectorală. Nici după alegeri nu par să-şi fi dat deama că partidul lor are acum doi competitori pe partea stângă a spectrului politic. PSD rămâne pentru liberali Goliatul cu care trebuie să se lupte la fiecare alegeri, care mizează pe voturile celor cu venituri reduse, ale pensionarilor, ale locuitorilor satelor sau ale celor cu cicluri de studii mai scurte de un deceniu.

PNL a ignorat timp de câţiva ani buni semnalele că un nou electorat de stânga apare, alcătuit din tinerii oraşelor, cu venituri peste medie, care sunt nemulţumiţi atât de liberali, cât şi de social-democraţi şi care este dornic de implicare civică în tot felul de cauze, mai mult sau mai puţin întemeiate raţional, dar toate cu o seducătoare aură de nobleţe. Roşia Montană, gazele de şist, revolta împotriva cozilor de la ambasadele din străinătate, furia de după Colectiv au arătat nu doar o revoltă antisistem pe care un partid cu lideri mai abili ar putea să o canalizeze în direcţia dorită, ci apariţia unei noi stângi politice care, altminteri, are o vechime de câteva decenii în Europa Occidentală şi chiar a preluat leadershipul unor partide cu tradiţie social-democrată.

Până acum, furia noii stângi, neorganizate politic până la apariţia USB, a afectat doar PSD, motiv pentru care liberalii au presupus că cei care ieşeau în stradă din diverse motive erau ”oiţele rătăcite” şi impetuoase ale dreptei. La alegerile locale s-au trezit că o parte a alegătorilor pe care contau nu sunt nici oi pentru că nu se lasă conduse de liderii partidelor tradiţionale şi nici rătăcite, pentru simplul fapt că nu vor să se întoarcă de unde au plecat.

La locale, Firea şi Predoiu s-au trezit cu Nicuşor Dan în ring, iar liberalul s-a bucurat că are un aliat, deşi aliatul l-a făcut KO. În timp ce arbitrul îl număra cât era întins la pământ, Predoiu încă mai făcea apeluri anti-Firea, fără să-şi dea seama că avea doi adversari în faţă. În schimb, candidatul PSD s-a retras într-un colţ, iar la final a luat centura de campion câştigată prin propria neprezentare.

Paradoxal, USB este mai periculos pentru PNL decât pentru PSD, cel puţin deocamdată. Mulţi dintre cei care l-au votat pe Nicuşor Dan nutresc un dispreţ suveran faţă de electoratul stângii tradiţionale, despre care cred că este ignorant şi uşor de cumpărat prin pomeni electorale. În Bucureşti, USB a crescut într-un segment care, ani în şir, a votat cu partidele de dreapta. Fără să-şi dea seama, electoratul dreptei în Capitală s-a subţiat constant. Liberalii at fi putut constata asta din 2012, dacă nu ar fi susţinut atunci la Bucureşti un candidat al stângii. Acum riscă să-i piardă pe cei care detestă mai mult PSD decât simpatizează „noul PNL”.

Liberalii ar mai fi putut să-şi dea seama de pericol dacă se uitau mai cu atenţie la imaginile de la Pungeşti, unde revolta împotriva gazelor de şist i-a adus laolaltă pe sătenii mânaţi de preoţi împotriva Satanei din adâncuri, locuitori ai unui judeţ PSD, şi pe hipsterii din Bucureşti, implicaţi civic care merg la în puburi între două manifestaţii pentru cauze din cele mai diverse. Falia dintre cele două segmente de populaţie este imensă, dar Pungeştii au fost primul caz în care a fost depăşită pentru o cauză comună.

România devine treptat o ţară a stângii de mai multe orientări, iar liberalii, orbiţi de succesele pe care le-au obţinut alţii în stradă pentru ei, nu par să-şi dea seama de riscuri.

Deocamdată, este greu de spus în ce măsură USB, proaspăt transformat în Uniunea Salvaţi România, îşi poate crea un bazin electoral în ţară pe măsura celui din Bucureşti, însă dacă atitudinea liberalilor continuă, proiectul lui Nicuşor Dan ar putea deveni o poveste de succes.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.