Vicepreşedintele Alianţei electorale "Un Om", Norica Nicolai, anunţă că Alianţa care îl susţine pe independentul Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale va contesta o eventuală decizie a Biroului Electoral Central de a fi exclus din prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot. Nicolai acuză că propunerea în acest sens vine din partea PSD şi este susţinută de PNL, având drept scop crearea unui "avantaj" candidaţilor celor două formaţiuni politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Norica Nicolai a anunţat, vineri după-amiază, într-o conferinţă de presă, că la nivelul BEC există o propunere de decizie conform căreia candidatul Mircea Diaconu, susţinut de Alianţa "Un Om", formată din ALDE şi Pro România, să fie exclus din prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale. 
 
"Înţeleg că argumentul fals pe care îl foloseşte această decizie se referă la calitatea de partid parlamentar a celor două partide componente ale Alianţei. (...) Dacă Biroul Electoral Central va lua această decizie de excludere a candidatului nostru, va continua să joace un joc politic, pentru că juridic argumentele nu se susţin şi sunt convinsă că în acest moment se creează premisele unei fraude electorale. Cred că Mircea Diaconu, care este un candidat independent susţinut de două partide politice, are dreptul să fie reprezentat de români în secţiile de votare, spun acest lucru pentru că în procesele electorale anterioare de prea multe ori ne-am confruntat cu situaţii de fraudă niciodată lămurite", a afirmat Nicolai.
 
Aceasta a precizat că va contesta decizia imediat după ce aceasta va fi publică. 
 
Norica Nicolai susţine, de asemenea, că propunerea de a-l scoate pe Mircea Diaconu din prima etapă a tragerii la sorţi vine din partea PSD şi este susţinută de PNL. 
 
"Această solicitare aparţine reprezentantului PSD în BEC şi este susţinută, de asemenea, de reprezentantul PNL. Este o procedură prevăzută în lege, tragerea la sorţi pentru ordinea în buletinul de vot, şi pentru noi este absolut ciudat atâta vreme cât legea nu prevede că pentru această procedură intermediară în procesul electoral o chestiune care să ţină de analiza statutului de partid parlamentar al partidelor. Acest lucru se face la un moment T zero, dacă vreţi, aşa este stabilit în legea care reglementează alegerile prezidenţiale, la momentul declanşării procesului electoral. Or, la acest moment ALDE avea ambele grupuri parlamentare integre, conform regulamentului Parlamentului, iar comunicarea Secretariatului General, atât din Cameră, cât şi din Senat a fost în acest sens. Deci credem că este un tertip utilizat de PSD, dar susţinut, surprinzător, de PNL în această împrejurare care să facă un gen de avantaj candidaţilor celor două partide. Nu-i ajută cu nimic, pentru că poporul probabil ştie ce trebuie să voteze, cu atât mai mult cu cât este vizibil că în toate procesele electorale ultime din România fraudele, conivenţele, interpretarea abuzivă a unor norme juridice au făcut carieră”, a mai spus liderul ALDE.
 
Nicolai a atras totodată atenţia asupra faptului că Ministerul Afacerilor Externe a propus tipărirea a aproximativ 2.900.000 de buletine de vot pentru secţiile de votare din diaspora, în condiţiile în care în registrul electoral din diaspora sunt înscişi aprox 700.000 de români, iar anterior prezenţa la vot în străinătate a fost de 350.000 de persoane. În acest context, fostul europarlamentar atrage atenţia asupra unor fraude la alegerile prezidenţiale.
 
"În acest condiţii daţi-mi voie să mă îndoiesc că procesul electoral va fi un proces corect. Este nevoie cred de formarea unei coalţii pentru alegeri curate. (…) Credem că riscăm în această perioadă să ne confruntăm cu o amplă acţiune de fraudare a alegerilor, generate nu numai de organizarea procesului electoral în sine, ci şi de o serie de comportamente politice care sunt inadecvate”, a spus Nicolai.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.