Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le-a cerut consilierilor generali să facă demersuri, în perioada în care bugetul naţional este dezbătut în Parlament, pentru a "remedia situaţia" în ceea ce priveşte bugetul municipiului Bucureşti. "(...) altfel vom fi într-o situaţie foarte, foarte dificilă", a punctat Dan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nicuşor Dan a afirmat, la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că subiectul cel mai important în aceste zile este bugetul naţional.

"Sunt mai multe subiecte importante pe ordinea de zi de astăzi, dar subiectul cel mai important al acestor zile este bugetul naţional, proiectul de buget naţional care a început să fie dezbătut în Parlament şi, aşa cum arată el acum, şi dacă bugetul naţional, aşa cum arată el acum, o să fie aprobat, Primăria Municipiului Bucureşti va avea venituri reale în 2022 la nivelul jumătate din veniturile reale din 2021, ceea ce ne va pune într-o situaţie imposibil de realizat a atribuţiilor pe care le avem. Nu există instituţie care să poată să funcţioneze cu bugetul la jumătate", a declarat primarul general al Capitalei.

El a amintit "marea criză din 2010", arătând că "scăderea PIB-ului României a fost de doar 10% şi vă aduc aminte ce s-a întâmplat, România a fost nevoită să micşoreze salarii şi tot ce s-a întâmplat atunci".

"Datele financiare le cunoaşteţi, bugetul Bucureştiului - 10 miliarde de lei. Din acest buget, şi în 2021 şi în 2022 Primăria Municipiului Bucureşti - 4 miliarde, primăriile de sector împreună - 6 miliarde. Diferenţa că faţă de 2021, când cele două subvenţii împreună au fost două miliarde de lei şi ne-au rămas două miliarde pentru toate celelalte servicii, sănătate, instituţii de cultură, străzi, iluminat public, consolidat clădiri cu risc seismic şi toate celelalte, în 2022 chiar dacă noi mărim proporţional tariful bucureştenilor la sistemul de încălzire centralizată, subvenţia tot va fi două miliarde de lei. Din cele 4 miliarde de lei pe care le vom avea, vom plăti 3 miliarde de lei pe subvenţii şi ne va rămâne un miliard pentru celelalte servicii pe care le-am enumerat. Asta este uriaşa dificultate pe care o s-o avem dacă lucrurile rămân exact cum sunt în momentul ăsta", a explicat Nicuşor Dan.

El a reiterat că a propus "două lucruri" în discuţiile avute în special cu Ministerul Finanţelor.

"(...) am propus pe de-o parte ca statul să ajute în mod proporţional UAT-urile care au sisteme centralizate de încălzire; din păcate, în bugetul naţional, în proiectul de buget nu găsim acest ajutor decât pentru acele UAT-uri care au şi sistem de producţie şi numai pentru diferenţa până la 250 de lei/MW preţ gaz. Şi al doilea lucru: este o disproporţie vădită între bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti minus subvenţii şi bugetul sectoarelor. Şi pentru că am avut această creştere uriaşă a facturii la termie am propus ca această creştere să fie suportată proporţional şi de Primăria Capitalei şi de primăriile de sector. Din păcate, nici această propunere nu se regăseşte în proiectul legii bugetului. În această situaţie, pentru că suntem cu toţii oameni politici, vă solicit, doamnelor şi domnilor consilieri generali să faceţi demersuri şi dumneavoastră, cum încerc să le fac şi eu, demersurile pentru ca în aceste zile de dezbatere a bugetului naţional, să remediem situaţia de fapt, pentru că altfel vom fi într-o situaţie foarte, foarte dificilă şi nu vom putea să facem lucrurile pentru care oamenii ne-au trimis aici", a subliniat Dan.

Anterior, primarul general al Capitalei a prezentat situaţia veniturilor municipalităţii în cadrul unor declaraţii de presă, afirmând că instituţia va avea, în 2022, venituri reduse la jumătate faţă de veniturile reale din 2021, ceea ce va pune Primăria Bucureşti în imposibilitatea de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.