Fostul primar al municipiului Timişoara Nicolae Robu (PNL) susţine că actualul edil, Dominic Fritz (USR), a creat un prejudiciu de 30 de milioane de euro deoarece "nu vrea să cumpere certificatele de CO2" pentru Colterm. Robu face referire la amenda de 21 milioane de euro primită anul trecut pentru neachiziţionarea certificatelor de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, la care se adaugă 9 milioane de euro diferenţa de preţ conexă celor 200.000 de certificate neachiziţionate în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Halucinant! Prejudiciu de 30 de milioane de euro creat de Fritz! Stimaţi timişoreni, şarlatanul ajuns prin intoxicare informaţională şi manipulare, prin propagandă pe bani foarte-foarte mulţi, puşi la bătaie de grupuri de interese oculte, Primar al Timişoarei, s-a autodepăşit în mizerabilitate, astăzi, prin postarea de pe Facebook, pusă ca reacţie la percheziţia făcută de dimineaţă, de DNA, la Primăria Timişoara. Minciunile şi acuzele ordinare l-a care s-a dedat trădează disperarea şarlatanului! Nici nu merită să le demontez punctual - de altfel, am mai făcut-o-. V-aş răpi din timp inutil, pentru că sunt convins că şi-aşa dumneavoastră nu-l credeţi! Unii nu l-aţi crezut niciodată, pe alţii v-a păcălit o dată, de două ori, poate de trei ori, dar sunt convins că la ora actuală pe niciunul nu vă mai poate păcăli!”, a scris Nicolae Robu, pe Facebook.
 
Fostul edil a explicat de unde a concluzionat că actualul primar, Dominic Fritz, a creat un prejudiciu de 30 milioane de euro.
 
"Şarlatanul Fritz - eu nu mai pot să-i spun domn, îmi pare rău! - are nenumărate declaraţii - care desigur că sunt prezente la dosar! - că NU VREA să cumpere certificatele de CO2, refuzând cu înverşunare girarea de către Primărie a plăţii lor în rate (doar să dea acest gir trebuia şi amenda era evitată, vă daţi seama?!). Consecinţa refuzului este un prejudiciu de 30 milioane euro - DA, DA, 30 MILIOANE EURO! -, creat instituţiei publice cu unic acţionar Primăria, compus din: 21 milioane euro amenda; 9 milioane euro diferenţa de preţ conexă celor 200.000 de certificate necumpărate, rămase oricum în sarcină (în februarie 2021, certificatele erau 34 euro / buc, astăzi, 08.04.2022, certificatele sunt 79 euro / buc, deci, cu 45 euro / buc mai scumpe; 45 euro / buc x 200.000 buc = 9 milioane euro!”, a susţinut Nicolae Robu.
 
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a afirmat, după descinderile procurorilor DNA la Primăria Timişoara, că sunt multe "dezinformări şi minciuni" despre certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru societatea de termoficare Colterm şi a arătat că miza celor care atacă politic pe acest subiect este să găsească un vinovat pentru dezastrul termoficării din Timişoara. Totuşi, Dominic Fritz nu a anunţat cănd va avea loc şedinţa AGA Colterm, în care să fie abordată tema achiziţionării certificatelor pentru anul 2021.
 
"O să auziţi multe zilele astea despre certificate de emisii la Colterm. Multe atacuri, dezinformări şi minciuni. Puţini dintre cei care vorbesc despre această problemă o fac din grijă pentru oraş”, a scris Dominic Fritz, vineri, pe Facebook.
 
Procurori ai DNA Timişoara au descins vineri, la Primăria Timişoara, în biroul viceprimarului USR Ruben Laţcău, potrivit unor surse. Cel mai probabil, este vorba despre neachiziţionarea, de către Primăria Timişoara, pentru al doilea an consecutiv, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pentru societatea de termoficare Colterm.
 
Recent, administratorul judiciar al companiei Colterm, aflată în insolvenţă, a avertizat conducerea Primăriei Timişoara, că, dacă până la 30 aprilie nu se achiziţionează aceste certificate, compania va intra în faliment.
 
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au precizat, la rândul lor, că este obligaţia Colterm, nu a Primăriei Timişoara de a achiziţiona aceste certificate, deşi municipalitatea este unic acţionar al Colterm.
 
Societatea de Termoficare Colterm are datorii de peste 300 milioane de lei la furnizori, la care se adaugă o amendă, încasată în anul 2021, de 21 milioane de euro, pentru neachiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.