Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat luni, la Summit-ul Autorităţilor Publice Locale din România, că dacă vrem să fim eficienţi trebuie să folosim eficient banii de la bugetul de investiţii al României, el precizând că de cele mai multe ori suntem prinşi în moment şi uităm să ne gândim la viitor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă vrem să fim eficienţi trebuie să folosim eficient banii de la bugetul de investiţii al României. De cele mai multe ori suntem prinşi în moment şi uităm să ne gândim la viitor, la planificarea strategică. În primul rând, trebuie să înţelegem că este o urgenţă şi o necesitate să alocăm adminstraţiilor locale banii restanţi pentru cererile de plată şi cererile de rambursare aferente proiectelor cu finanţare europeană. În plus, trebuie să găsim bani pentru cofinanţarea proiectelor viitoare. În acest sens, avem nevoie să alimentăm toate programele de investiţii şi să găsim surse de finanţare diverse şi investitori cu potenţial”, a spus liderul PNL.

El a arătat că ”Guvernul, ministerele de resort, agenţiile pentru investiţii şi comerţ exterior înfiinţate la nivel naţional şi local trebuie să îşi facă treaba şi să promoveze mai bine potenţialul de dezvoltare şi oportunităţile din România”.

”În al doilea rând, ştim cu toţii că orice buget este limitat şi ştim că sursele de finanţare devin din ce în ce mai scumpe ca urmare a unor nevoi de finanţare care au crescut exponenţial. De aceea, banii trebuie să fie direcţionaţi pentru acele proiecte care au impact multiplicator la nivelul colectivităţilor locale. De exemplu, municipiile ar trebui să gândească proiecte în linie cu tendinţele globale de urbanizare. Şi aici, domnul primar Boi a explicat foarte clar nevoia de a ne adapta la modele deja existente, la politici care deja au fost adoptate la nivelul Uniunii Europene, la relevanţa finanţărilor europene şi modalitatea de complementaritate între ambiţia noastră naţională şi ambiţia de la nivelul Uniunii Europene”,a subliniat Ciucă.

Liderul PNL a precizat că ”municipiile ar trebui să gândească proiecte care să permită dezvoltarea unui mediu verde şi comunităţi creative, care să aibă acces la sisteme de infrastructură de transport, şcolare şi medicale, deopotrivă eficiente şi integrate”.

Este necesar ca strategiile şi programele naţionale să susţină comunităţile urbane nu doar prin înfiinţarea de parcuri industriale în zone limitrofe, ci şi pentru dezvoltarea cartierelor multifuncţionale, adecvate pentru tot ce înseamnă o viaţă modernă. Mă refer aici la dezvoltarea cartierelor multifuncţionale ecologice care utilizează tehnologii verzi şi designuri prietenoase pentru locuitori. Mă refer la construirea de spaţii urbane centrate pe comunitate, pentru a stimula inclusiv antreprenoriatul local. Mă refer, de asemenea, la promovarea învăţământului dual şi la parteneriate între administraţia locală şi universităţile locale pentru furnizare de expertiză, şi avem modele în acest sens”, a spus Nicolae Ciucă.

El a menţionat că ”toate aceste lucruri nu se pot construi doar din fondurile comunităţilor locale sau din fonduri de la bugetul de stat”.

”Este nevoie de împrumuturi cu dobânzi accesibile, de finanţare europeană şi, poate cel mai important, de atragerea investiţiilor private. O comunitate locală este cu adevărat puternică atunci când a dobândit capacitatea de a convinge investitorii să îşi dezvolte afacerile în localităţile respective.”, a afirmat preşedintele PNL.

Nicolae Ciucă a mai spus că dezvoltarea colectivităţilor locale în România viitorului nu se poate face decât prin coagularea resurselor şi prin digitalizarea reală. 

”După cum bine ştiţi, în calitate de prim-ministru am susţinut modificări legislative care au întărit zonele metropolitane şi au permis înfiinţarea de consorţii administrative. Doar prin această coagulare de resurse financiare şi administrative, marile proiecte pot deveni realitate. Şi avem exemple, Drumul expres Oradea – Arad, inelul metropolitan Oradea sau aeroportul de la Ghimbav din Braşov sunt exemple care arată că parteneriatele locale susţinute de autorităţile centrale sunt soluţia pentru a derula mari proiecte cu impact regional şi, inevitabil, naţional.  Ca atare, vă rog să urmaţi aceste exemple pentru că sunt exemple de bună practică în administraţia locală. Vă îndemn să folosiţi din plin măsurile de descentralizare cu privire la implementarea proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară, prin intermediul consorţiilor administrative”, a afirmat liderul liberal. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.