Natalia Intotero, ministrul Familiei, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, adoptată de Executiv în primă lectură, reprezintă un angajament ferm al Guvernului de a prioritiza investiţiile pentru copii, prin garantarea accesului la servicii publice de calitate. ”Această strategie este o promisiune faţă de copiii noştri că vom face tot ce ne stă în putere pentru a le asigura un viitor mai bun. Prin această strategie, ne angajăm să asigurăm copiilor acces la educaţie, sănătate, protecţie socială şi servicii de calitate şi să promovăm participarea copiilor la luarea deciziilor care îi afectează”, a declarat Intotero.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a declarat în briefingul de la Palatul Victoria că Guvernul a analizat astăzi un amplu proiect intitulat Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, Copii protejaţi, România sigură 2023-2027. ”Documentul elaborat în consulare cu organizaţiile neguvernamentale din domeniul protecţie drepturilor copilului are drept scop promovarea drepturilor copiilor, inclusiv ale celor mai vulnerabili în toate domeniile vieţii prin asigurarea deplină a accesului la servicii publice de calitate”, a spus Constantin. Ministrul Familiei, Natalia Intotero a declarat că în şedinţa de Guvern a fost adoptată în primă lectură Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului 2023-2027.

Intotero a precizat că este vorba despre un document care stabileşte măsurile şi direcţiile de acţiune pentru a asigura protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, inclusiv ale celor din comunităţile vulnerabile.

”Direcţiile de acţiune pentru atingerea obiectivelor promovate de noua Strategie Naţională vizează domenii precum educaţia, sănătatea, asistenţa socială, justiţia pentru minori, întărirea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc. Documentul sintetizează priorităţile în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului pentru următorii 5 ani, toate armonizate cu cele asumate la nivel european: eliminarea oricăror forme de violenţă asupra copiilor, reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale, promovarea unor servicii şi sisteme prietenoase cu copilul, protejarea şi garantarea drepturilor tuturor copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, încurajarea implicării şi participării copiilor la luarea deciziilor”, a arătat Natalia Intotero.

Ministrul Familiei a menţionat că de asemenea, se urmăreşte dezvoltarea unor programe şi implementarea unor măsuri care să aibă ca rezultat asigurarea accesului copiilor la servicii publice digitale în condiţii de siguranţă.

”Totodată, se propune promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii, un sistem de proceduri penale, civile şi administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze şi, în acelaşi timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor”, a mai spus ea.

Potrivit ministrului Familiei, ”această strategie reprezintă un angajament ferm al Guvernului României de a prioritiza investiţiile pentru copii pentru a asigura realizarea efectivă a drepturilor tuturor copiilor, inclusiv a celor mai vulnerabili, în toate domeniile vieţii, prin garantarea deplină a accesului la servicii publice de calitate”.

”Această strategie este o promisiune faţă de copiii noştri că vom face tot ce ne stă în putere pentru a le asigura un viitor mai bun. Prin această strategie, ne angajăm să asigurăm copiilor acces la educaţie, sănătate, protecţie socială şi servicii de calitate şi să promovăm participarea copiilor la luarea deciziilor care îi afectează”, a declarat Intotero. Strategia „Copii protejaţi, România sigură” îşi propune 19 ţinte care trebuie atinse până în 2027, selectate pentru toate domeniile care vizează drepturile copiilor, a mai spus Intotero.

Ea a precizat că aceste ţinte asumate se referă la reducerea cu 400.000 a numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, contribuind astfel la obiectivul european de scădere cu 5 milioane a numărului de copii afectaţi de acest fenomen multi-dimensional, includerea copiilor afectaţi de sărăcie în programe de sprijin alimentar adecvat nevoilor lor nutriţionale, dezvoltarea de servicii publice de asistenţă socială acreditate în toate localităţile din mediul rural, în toate oraşele şi municipiile, creşterea cu 30% a numărului copiilor beneficiari de servicii de prevenire a separării de familie, plasarea în servicii de tip familial a 3 din 4 copii separaţi temporar sau definitiv de familiile lor, implicarea copiilor din şcoli la activităţi de informare pe tema impactului violenţei, adoptarea de reglementări pentru toate situaţiile în care copiii devin victime ale violenţei, inclusiv în mediul online, creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie la cel puţin 22 % pentru copiii de până la 3 ani şi de cel puţin 95% pentru cei între 4 şi 6 ani, scăderea abandonului şcolar cu 4,5 puncte procentuale, scăderea cu 15% a procentului de tineri de 15 ani care nu promovează testele de competenţă PISA.

”Pentru măsurile propuse, finanţarea va fi asigurată din bugetele instituţiilor responsabile şi/sau din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR. Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie şi a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale care oferă servicii de sprijin pentru copii, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali, Reprezentanţa UNICEF în România, precum şi reprezentanţi ai mediului academic”, a spus în final ministrul Familiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.