Eurodeputatul PNL Dan Motreanu a anunţat că Parlamentul European a votat, joi, „Mecanismul de stimulare a talentelor” care vine în sprijinul regiunilor care se confruntă cu scăderea forţei de muncă, plecarea tinerilor şi cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. „«Capcana dezvoltării talentelor» afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populaţia UE. Din păcate şi şapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistenţă finanţată 100% de UE”, a adăugat liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Uniunea Europeană nu lasă pe nimeni şi niciun loc în urmă. Am obţinut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forţei de muncă, plecarea tinerilor şi cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. «Mecanismul de stimulare a talentelor», pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE, a fost aprobat astăzi, fiind o probă concretă a solidarităţii europene. «Capcana dezvoltării talentelor» afectează 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populaţia UE. Din păcate şi şapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistenţă finanţată 100% de UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea şi reţinerea lucrătorilor calificaţi, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuşi să plece. Statele UE vor fi susţinute, prin instrumentul de sprijin tehnic (IST), să pună în aplicare reforme pentru a aborda problema reducerii populaţiei în vârstă de muncă, lipsa competenţelor necesare şi pentru a răspunde nevoilor pieţei locale”, a scrie Dan Motreanu, joi pe Facebook
 
Acesta a explicat că prin amendamentele depuse şi votate de Parlamentul European:
 
„- Solicităm ca asistenţa tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în «capcana dezvoltării talentate», cât şi la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o «capcană a dezvoltării talentate» în viitor.
 
- Solicităm Comisiei Europene să înfiinţeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.
 
- Sugerăm ca noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor.
 
- Invităm Comisia să faciliteze investiţiile sociale şi teritoriale prin excluderea cofinanţării naţionale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o «capcană de dezvoltare».
 
- Solicităm Comisiei să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune şi să aloce cel puţin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel naţional pentru zonele rurale.
 
- Solicităm Comisiei şi statelor membre să identifice stimulentele şi scutirile fiscale pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în regiunile europene care fac parte din «capcana dezvoltării talentelor»”, potrivit lui Motreanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.