Moţiunea de cenzură a trecut, iar Guvernul Dăncilă este demis. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că Parlamentul României a demis Guvernul PSD

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a început cu formula ”Stimaţi membri ai fostului Guvern”. 

Numărul total al oarlamentarilor - 464, numărul celor prezenţi - 399, iar număr total  de voturi a fost 245, , Numărul de voturi valabile. 242, numărul de voturi anulate - 3.

Voturi ”pentru”, moţiune - 238, voturi ”împotrivă” 4.

Astfel Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. 

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitat

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.