Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine că ordonanţa adoptată de Camera Deputaţilor privind intervenţia în cazul urşilor periculoşi oferă "o soluţie de urgenţă într-o situaţie excepţională". "Nu rezolvă problema pe termen lung, dar, în momentul de faţă, salvează vieţi", subliniază el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Împreună ocrotim viaţa umană: astăzi Camera Deputaţilor a aprobat legea care permite intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi nu numai în intravilan, dar şi în extravilan. La începutul anului mulţi susţineau ca nu este nevoie de intervenţie umana: acum trei zile o persoană a fost găsită decedată lângă propria casă din pădure în judeţul Harghita. Cauza decesului a fost cel mai probabil un atac de urs. Şi şirul ar putea continua. Subliniez, din nou, faptul că acest act normativ oferă o soluţie de urgenţă într-o situaţie excepţională. Nu rezolvă problema pe termen lung, dar, în momentul de faţă, salvează vieţi", a afirmat Tanczos Barna, miercuri, pe Facebook.

El a adăugat că, ţinând cont de faptul că din 2016 managementul impropriu al speciei de urs brun a dus la creşterea semnificativă a populaţiei, punând în pericol viaţa oamenilor şi bunurile acestora, aprobarea intervenţiei imediate a fost "imperios necesară".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Ca măsură pe termen lung, am început estimarea populaţiei de urs brun cu ajutorul unor metode moderne ştiinţifice, proiect care va avea ca rezultat scăderea numărului conflictelor dintre om şi urs, conservarea habitatului natural al ursului, respectiv managementul durabil al speciei", a menţionat ministrul Mediului.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, o Ordonanţă prin care se stabilesc condiţiile în care pot fi omorâţi urşii periculoşi. Deputaţii au eliminat, în comisii, prevederea privind intravilanul localităţilor, parlamentarii justificând această modificare prin faptul că este necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei cu 232 de voturi pentru, 30 de voturi contra şi 23 abţineri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.