Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat vineri, la Prima News, că începând de săptămâna viitoare, facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie. El a precizat că fiecare beneficiar de card de energie care primeşte factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fiecare beneficiar al nostru de card de energie care primeşte factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil, după şedinţa de Guvern de miercuri, când a fost luată decizia, să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie şi din acest punct de vedere am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus Marcel Boloş.

Întrebat dacă

vor fi excepţii, Boloş a spus că nu există astfel de excepţii decât dacă sunt penalităţi înscrise pe factură, dacă sunt categorii de cheltuieli care privesc penalizarea sau disciplina beneficiarilor. ”În rest, toate categoriile de cheltuieli cuprinse pe factură care ţin de furnizarea de energie, tot ceea ce înseamnă vechimea acestor datorii, cum am precizat, începând cu luna februarie 2022, dar şi materialul lemnos pe care l-am extins (..) în centrele comerciale pentru încălzirea locuinţelor, este de asemenea eligibil”, a explicat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor europene e arătat că practiv mecanismul a fost făcut mai flexibil, pe profilul nevoilor pe care le au beneficiarii şi au inclusiv şi operatorii comerciali de material lemnos, care sunt parte din reţeaua de centre comerciale, în eligibilitatea mecanismului, astfel încât să poată deconta o plajă cât mai mare de cheltuieli pe care beneficiarii o au.

El a subliniat despre data la care va fi aplicată această decizie privind plata restanţelor cu cardul de ajutor pentru energie că este data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei, zilele acestea, cel târziu până luni.

”Începând de săptămâna viitoare, deja facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie”, a spus Marcel Boloş.

El a mai afirmat că nu are o estimare a celor care vor folosi cardurile pentru plata acestor restanţe.

”Avem peste 2,5 milioane de beneficiari care au efectuat aceste plăţi cu cardul de energie, peste 550 de milioane de lei pe care deja le-am achitat pe seama cardului de energie şi după modificările care au apărut la Ordonanţă şi cu emiterea facturilor de către furnizorii de energie, mai ales a celor restante, pentru că aici noi am venit în întâmpinarea nevoilor generate de Hidroelectricas, prin emiterea facturilor cu întârziere, practic după toate aceste adaptări ale mecanismului, ritmul acesta pe care îl avem zilnic, de 45.000 de operaţiuni pe care le onorăm în fiecare zil, probabil că va creşte uşor”, as spus Boloş.

Ministrul s-a referit şi la prevederea privind anularea cardului de ajutor pentru plata facturii la energie.

”În situaţiile în care avem fie o adresă greşită, care s-a înscris pe cardul de energie, fie pe cardul de energie figurează beneficiari care, din anumite modificări ale bazelor de date, au ajuns pe acelaşi card de energie deşi nu există nici măcar o relaţie de rudenie sau nu au docmiciliul comun, toate aceste posibilităţi le avem de acum rezolvate prin prevederea aceasta legală de anulare a cardului de energie şi reemiterea lui pentru a fi la zi cu cardul de energie, el fiind un fel de certificat de identitate al beneficiarului”, a spus Boloş. Anularea se va face prin intermediul unei declaraţii pe proprie răspundere care însoţeşte cardul de energie.

”Pe baza acesteia şi a predării cardului vechi va avea loc reemiterea şi anularea cardului vechi, deci prin prezentarea simplă la oficialul poştal, însoţit cardul de energie de declaraţia pe proprie răspundere şi se poate proceda la anularea acestui card sau a cardurilor în cauză şi remiterea lor”, a spus Marcel Boloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.