Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, a dat asigurări că România nu riscă să piardă fondurile europene şi a arătat că au fost cheltuieli supliemnatre din cauza conflictului din Ucraina. Câciu a precizat că în România se evită recesiunea economică prin măsurile luate de Guvern.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Adrian Câciu a explicat sâmbătă că reforma pensiilor speciale urmează să fie făcută.
 
”Reforma pensiilor speciale se va face, la finalul acestei luni am impresia că intră în Parlamnet ultimele amendamente, în acord cu decizia CCR, deci nu vom pierde, o să vedeţi”, a declarta Câciu, sâmbătă, la intrarea în sediul PSD.
 
Întrebat despre ”gaura” de 7 miliarde de lei despre care vorbea ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, Câciu a explicat că de fapt nu au fost încasările prognozate pe luna septembrie.
 
”Nu cred că a spus că a găsit o gaură, a spus că nu s-au făcut încasări conform programărilor în septembrie, dacă nu mă înşel. Întrebaţi-l pe dânsul care sunt cauzele. Are instituţiile de colectare în subordine, bănuiesc că  sunt nişte motive şi bănuiesc că s-au luat şi nişte măcuri”, a spus Câciu.
 
Ministrul Fondurilor Europene a dat asigurări că România nu va fămâne fără banii de la Uniunea Europeană şi a arătta că şi alte state şi-au depăşit ţintele de deficit programate.
 
”Nu riscăm să pierdem bani europeni. Avem negocierile cu Comisia, am discutat cu Comisia, regulamentele spun cu totul altceva decât suspendarea fondurilor europene. Dacă nu am face nimic legat de ceea ce înseamnă ajustarea fiscală, consolidarea fiscal-bugetară, am risca o amendă, dar nu se va întâmpla lucrul acesta. Negocierile au început încă din luna august, am fost la Bruxelles împreună cu domnul ministru. Lucrurile sunt într-o zonă în care Comisia a înţeles că avem cheltuieli suplimentare legate de  ceea ce înseamnă continuarea, de fapt, nu ne dorim să continue acest conflict din Ucraina, dar sunt cheltuieli care apasă pe bugetele statelor membre. Toată Europa are o problemă din perspectivă economică, cred că lumea ar trebui să pună şi în context european, sunt şi state europene care şi-au depăşit ţintele de deficit, state puternice. Cel puţin 3 dintre ele şi-au depăşit ţintele de deficit, cele programate. Ce înseamnă aceasta? Că  economia nu a evoluat aşa cum a fost prognozată anul trecut”, a precizat Câciu.
 
El a subliniat că un lucru important pentru români este că ţara noastră evită recesiunea economică.
 
”Evităm recesiunea, e un lucru foarte important pentu cetăţenii României, pentru companiile româneşti, mergem înainte, suntem în creştere economică, unul dintre puţinele state care are creştere economică în acest an. Haideţi să nu mai privim lucrurile negativ. Guvernul face o serie de eforturi ca aceste lucruri să se întâmple aşa cum ne dorim şi aşa cum trebuie pentru România. Nu este un context fericit, este un context complicat, nu este din cauza noastră, este un context creat la nivel regional şi nu numai, mondial. După cum vedeţi chiar şi în America sunt probleme inclusiv cu programarea bugetară, cu modul în care sunt susţinute cheltuielile pe care şi le-a programat guvernul american. Vă asigur că lucrăm cu toate motoarele pentru a avea stabilitate şi avem această stabilitate şi eu cred că trebuie să o scoatem în evidenţă”, a adăugat Câciu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.