Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că blochează cu bună ştiinţă proiecte guvernamentale de mediu, finanţate cu fonduri europene. În acest sens, Ministrul Fondurilor Europene dă exemplu 6 proiecte de apă şi apă-uzată în valoare totală de 1.558.685.670 euro, proiecte condiţionate de obţinerea avizului Ministrului Mediului, „portofoliu blocat de preşedintele Klaus Iohannis”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Săptămâna aceasta, Guvernul României ar fi trebuit să adopte o Hotărâre de Guvern prin care proiectele vizând reţelele de apă şi apă-uzată să poată beneficia de aplicarea ratei forfetare de 6% din veniturile nete, agreată cu Comisia Europeană. Această măsură este ultimul pas într-un proces la care s-a lucrat intens în ultimele luni pentru a permite semnarea urgentă a contractelor de finanţare cu operatorii regionali de apă. Orice zi de întârziere afectează implicarea oraşelor în proiecte şi semnarea contractelor de lucrări, iar ulterior, pentru transmiterea cât mai rapidă a proiectelor spre aprobare la CE. Din păcate, prin refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta numirea ministrului mediului, toate procedurile sunt blocate din cauza lipsei avizului ministrului de resort”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, conform unui comunicat transmis de PSD.

Roxana Mînzatu face referire la cele mai avansate proiecte pregătite pentru accesarea de fonduri europene POIM pentru investiţii majore în reţele judeţene de apă şi canalizare blocate de lipsa unui ministru interimar la Mediu: Constanţa - 593.184.990 euro (valoare eligibilă); Olt  - 210.114.413 euro (valoare eligibilă); Buzău  - 292.925.510 euro (valoare eligibilă);  Satu Mare – 211.811.629 euro (valoare eligibilă); Oneşti – 47.000.000 euro (valoare eligibilă); Bucureşti Ghidigeni – 40.974.215 euro (valoare eligibilă)

Conform sursei citate, proiectele urma să deservească o populaţie totală de 1.171.727 de cetăţeni, beneficiari ai serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi 751.177 de cetăţeni, beneficiari ai serviciilor de canalizare.

“Klaus Iohannis trebuie să înţeleagă că din dorinţa sa de a bloca PSD şi Guvernul României ajunge să facă rău românilor, beneficiari de programe care se derulează cu fonduri europene. Nu a înţeles nici astăzi, după cinci ani de mandat în fruntea ţării, că deciziile sale afectează viaţa oamenilor. Preşedintele ar trebui, mai degrabă, să le explice românilor, de la înălţimea tribunei prezidenţiale, de ce blochează proiectele de apă şi apă-uzată, să le spună celor peste 1.2 milioane de oameni din Constanţa, Olt, Buzău, Satu Mare, Oneşti sau Bucureşti, de ce lucrările nu se execută şi de ce România va ajunge în situaţia de a nu putea cheltui banii europeni pe proiecte de necesitate publică”, a mai declarat ministrul Roxana Mînzatu, citată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.