Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, despre datele privind încasările la bugetul de stat, că în luna ianuarie avem încasări mai mari cu 31% faţă de luna ianuarie 2021, un plus în sumă netă de 7 miliarde de lei. Premierul Nicolae Ciucă i-a spus că nu trebuie să ne entuziasmăm foarte tare şi a amintit că obiectivul Guvernului este de a combate evaziunea fiscală şi a colecta cât mai mult la buget.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat în şedinţă că obiectivul principal al Guvernului este creşterea colectării şi i-a cerut ministrului Finanţelor Publice să prezinte cifrele primite până în acest moment. 

”Dincolo de toate îngrijorările, cum v-am obişnuit, noi lucrăm, sau de când am preluat acest manmdat lucrăm exact cum am stabilit. Managementul colectării şi a cheltuielilor este un pic diferit, drept pentru care, în luna ianuarie avem încasări mai mari cu 31% faţă de luna ianuarie 2021, un plus în sumă netă de 7 miliarde de lei”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. 

Ministrul de Finanţe a mai spus că, ”dincolo de elementele de colectare care să fie făcute în mod curat şi fără a afecta mediul economic deja afectat, a colecta în mod raţional şi rezonabil, ceea ce e de colectat de către statul român, în bugetul de stat avem un plus de 45%”.

”Evident, nu putem să anunţăm dacă am închis luna pe excedent, acesta este orizontul pe care îl avem, aşteptăm şi celelalte venituri, dar pe venituri fiscale suntem cu 31% şi pe bugetul de stat, efectiv, cu 45%. Avem încasări suplimentare şi la bugetele de asigurări”, a mai afirmat Câciu, precizând că mediul economic, atâta timpt cât există aceste discuţii, înţelege situaţia prin care trece România şi înţelege faptul că Guvernul se preocupă să întoarcă o parte, către mediul economic, prin programe. 

Adrian Câciu a explicat că ”acea conformare voluntară care vine de la sine, din faptul că Guvernul este ferm în combaterea evaziunii fiscale, are şi ea rezultate şi se simte această conformare, în sensul că încasările încep să vină şi din zona în care până acum nu era o colectare recurentă”. 

”Pot să vă spun că, în ceea ce priveşte rambursările de TVA, suntem la zi, deci chiar dacă avem perspectiva unui uşor excedent, pe luna ianuarie, facturile sunt plăcute la zi”, a mai spus ministrul Finanţelor, el adăugând că ”încasările din dividente încep să se simtă”. 

”Am reuşit să încasăm şi dividentele CEC, dar şi alte companii, iar şi încasările din redevenţe au crescut, încasările din taxa pe gaze. Lucrurile intră într-o perspectivă de încasare structurală”, a mai declarat ministrul, arătând că se lucrează la factura business to business şi radarul mărfurilor.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la rândul lui, că veştile sunt bune. ”Nu vreau să ne entuziasmăm foarte tare, să ştiţi că aşa cum spuneam în întâlnirile cu reprezentanţii oamenilor de afaceri (..) s-au arătat foarte interesaţi şi chiar au susţinut demersul pe care nmoi l-am demarat  deja privind introducerea e-facturării, a radarului mărfurilor şi a scanerelor la intrarea în ţară. 

”Aştept acea Ordonanţă de urgenţă prin care să reglementăm întreg procesul”, a mai arătat Ciucă, precizând că e nevoie de o platformă interinstituţională, obiectivul Guvernului fiind de a combate evaziunea fiscală şi a colecta cât mai mult la buget. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.