Ministrul Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, afirmă, în legătură cu aprobările în cazul deplasărilor externe, că Ministerul Afacerilor Externe este cel care trebuie să dea aviz şi pentru deplasările altor ministere. Potrivit ministrului, MAE are, pe de o parte, un rol de a se asigura că România este bine reprezentată, dar, pe de altă parte, şi că resursele publice „nu sunt risipite”.
„În unele cazuri, vorbim de o reprezentare simbolică, dar care e necesară, în alte cazuri de negocieri, dar, pe de altă parte, trebuie să ne asigurăm şi că nu sunt risipite resursele publice. Nu se pune problema, în cazul Ministerului Afacerilor Externe, de a diminua prezenţa României în formatele internaţionale de reprezentare şi negocieri deloc, se pune problema însă să ne asigurăm că avem un mandat mai clar şi o putere de negociere conformă cu această investiţie. Şi atunci, la ce lucrăm, este să ne asigurăm că avem această aliniere politică pe dosarele care contează pentru România şi între ministerele de linie ca să putem da forţa acestei negocieri”, a declarat Oana Ţoiu la Digi24.
Ea a spus că un exemplu pe care l-a văzut şi în spaţiul public „destul de încărcat cu ştiri false” este domeniul agriculturii şi inclusiv comerţul cu Ucraina, respectiv tranzitul cerealelor din Ucraina prin România.
„Noi, în acest moment, cei trei miniştri, eu, împreună cu ministrul Agriculturii, cu ministrul Economiei, ne asigurăm că mergem împreună ca o voce unitară în aceste negocieri şi că ne respectăm statutul de partener de încredere, dar în acelaşi timp asigurăm măsuri mai bune pentru propriii noştri oameni din agricultură. Fie că asta înseamnă standarde de calitate mai ridicate pentru ce ajunge pe piaţa Uniunii Europene prin România, fie că înseamnă clauze de salvgardare dacă există un impact negativ pe oricare dintre aceste pieţe, să putem să spunem dacă e cazul să revizuim”, a explicat Ţoiu.
Ea a menţionat că pachetul de măsuri care a avut o primă negociere săptămâna trecută şi urmează să se finalizeze în săptămâna viitoare va reuşi să asigure „o mai bună protecţie” şi pentru piaţa internă, pentru producătorii proprii, dar şi „să genereze practic această nevoie de comerţ care există pe bună dreptate şi dinspre Ucraina”.
„Este şi o formă de a ne asigura că susţinem practic un proces viitor de pace”, a conchis ministrul Afacerilor Externe.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.