Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat, marţi la evenimentul „Schimbări climatice şi dezvoltare: perspective pentru România” de la Palatul Cotroceni, că România şi-a asumat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de decarbonizare la nivel european şi asta înseamnă că „la nivelul anului 2026, în mixul de producţie energetic al României vom avea cel mai probabil mai puţin de 0,1% producţie pe bază de cărbune”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„România şi-a asumat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de decarbonizare la nivel european. Asta înseamnă că la nivelul anului 2026, în mixul de producţie energetic al României vom avea cel mai probabil mai puţin de 0,1% producţie pe bază de cărbune. Şi ăsta este un lucru remarcabil. În  2022, emisiile de carbon din producţia de energie au scăzut cu 6% în România faţă de anul anterior, versus o medie europeană de 3%. Există toate premisele ca România să fie, în 2029, prima ţară europeană sau poate printre primele ţări în lume care vor avea reactoare modulare de mici dimensiuni”, a afirmat Sebastian Burduja, la evenimentul de marţi de la Palatul Cotroceni.

Ministrul Elergiei a mai precizat că bugetul de investiţii în acest domeniu este generos şi anume de 1,6 miliarde euro din PNRR şi încă 16 miliarde euro din fondul pentru modernizare până în 2030.

„Ne pregătim să lansăm un apel de 500 de milioane de euro, jumătate de miliard de euro, pentru unităţi administrativ teritoriale, pentru energie verde, pentru autoconsum - solar şi eolian- în următoarele două săptămâni”, a concluzionat Burduja.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.