Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, vineri, la reuniunea informală în format Arria a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema situaţiei drepturilor omului în Belarus, organizată de Estonia şi co-sponsorizată de România, alături de Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia şi Ucraina. Aurescu a condamnat în termeni fermi represaliile la adresa reprezentanţilor opoziţiei şi a protestatarilor paşnici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salutând iniţiativa de organizare a acestei dezbateri, Bogdan Aurescu a subliniat că reuniunea informală a CS ONU a prilejuit aducerea în atenţia comunităţii internaţionale a încălcărilor grave ale drepturilor omului din Belarus, dar şi a năzuinţelor cetăţenilor belaruşi pentru libertăţi civile şi democraţie. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, în cadrul reuniunii, că evoluţiile post-electorale din Belarus continuă să îngrijoreze profund, pe fundalul menţinerii tensiunilor interne şi al refuzului reprezentanţilor puterii de a dialoga cu protestatarii. A condamnat în termeni fermi represaliile la adresa reprezentanţilor opoziţiei şi a protestatarilor paşnici, precum şi arestările de jurnalişti”, a transmis MAE, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a evocat experienţa României de tranziţie democratică, evidenţiind importanţa unui dialog real între reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru măsuri concrete de sprijin al societăţii civile, al presei libere şi al cetăţenilor din Belarus.

”În context, a reiterat decizia de a aloca o contribuţie voluntară de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, prin intermediul European Endowment for Democracy. Totodată, a exprimat sprijinul pentru eforturile derulate la nivelul OSCE, pentru facilitarea unui dialog direct între autorităţi şi societatea civilă. În încheiere, a asigurat de sprijinul României pentru îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor belaruşi de a trăi în libertate, într-un stat independent, suveran şi democratic”, a mai transmis MAE.

Printre vorbitorii invitaţi la reuniune au figurat Svetlana Tihanovskaia, candidatul prezidenţial din partea opoziţiei din Belarus, Anaïs Marin, Raportorul Special ONU pentru situaţia drepturilor omului în Belarus, precum şi reprezentanţi ai Centrului pentru Drepturile Omului Viasna şi ai Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.