Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a reconfirmat, miercuri, la Bruxelles, în cadrul Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, participarea României la misiunile NATO din Afganistan, pentru întreg anul 2016 şi a informat aliaţii cu privire la disponibilitatea de a menţine acelaşi nivel de participare şi pentru anul 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cea de-a doua Reuniune a Consiliului Nord-Atlantic, desfăşurată miercuri, miniştrii aliaţi ai Apărării au analizat şi aprobat rapoarte privind angajamentul NATO în Afganistan, contribuţia Alianţei la proiectarea stabilităţii în vecinătatea sudică şi estică a comunităţii euro-atlantice, operaţionalizarea Strategiei Maritime Aliate şi implicarea în gestionarea crizei refugiaţilor şi migranţilor în regiunea Mării Egee, se arată într-un comunicat al MApN.

În ceea ce priveşte prezenţa aliată în Afganistan, ministrul Mihnea Motoc a reconfirmat angajamentul României în cadrul misiunii "Resolute Support", pentru întreg anul 2016 şi a informat aliaţii cu privire la disponibilitatea, de principiu, de a menţine acelaşi nivel de participare şi pentru anul 2017, în funcţie de procesul aliat de planificare a misiunii şi de condiţiile concrete din teren.

În cadrul dezbaterilor, Motoc a subliniat necesitatea unei abordări cuprinzătoare şi consecvente pentru proiectarea stabilităţii, atât în est cât şi în sud, plecând de la nevoia ca acţiunile NATO să fie complementare eforturilor altor actori implicaţi. În acest sens, ministrul român al Apărării a evidenţiat importanţa continuării investiţiei NATO în parteneriatele cu Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

Referitor la stadiul operaţionalizării Strategiei Maritime Aliate, Motoc a evidenţiat importanţa zonei Mării Negre în cadrul discuţiilor strategice aliate şi a menţinerii relevanţei Forţelor navale permanente ale NATO pentru implementarea măsurilor de asigurare şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare. 

În marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO,  ministrul Apărării Naţionale a avut întrevederi cu omologii polonez, Antoni Macierwicz şi britanic, Michael Fallon.

În cadrul întâlnirii cu ministrul polonez, discuţiile s-au axat pe temele centrale ale Summit-ului de la Varşovia, respectiv adoptarea unei posturi credibile de descurajare şi apărare, asigurarea unei prezenţe înaintate a forţelor aliate pe Flancul Estic al NATO şi modalităţile concrete de cooperare bilaterală pentru implementarea acestora, potrivit MApN. Cei doi miniştri au stabilit să continue dialogul bilateral, în cadrul unei întâlniri la Bucureşti, după Summit-ul NATO.

În ceea ce priveşte întâlnirea ministrului român al Apărării cu omologul său britanic, aceasta a reprezentat o continuare a dialogului iniţiat pe timpul vizitei lui Mihnea Motoc la Londra, desfăşurată la jumătatea lunii mai, se mai arată în comunicatul MApN.

Pe timpul discuţiilor, ministrul Motoc a prezentat coordonatele iniţiativelor propuse de România pentru asigurarea unei prezenţe aliate înaintate adaptate pentru zona de sud a Flancului Estic şi a solicitat sprijinul Marii Britanii pentru includerea acestora în pachetul de decizii de la Varşovia, precum şi pentru implementarea lor ulterioară.

Secretarul britanic de stat al apărării a reconfirmat sprijinul Londrei pentru abordarea echilibrată şi unitară a Flancului Estic, cu susţinerea importanţei avansării iniţiativelor concrete subsumate prezenţei aliate adaptate pentru România şi regiunea Mării Negre, mai informează MApN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.