Fostul premier Mihai Tudose afirmă, într-o postare pe Facebook, că avem un 1 Mai atipic, iar dacă nu vrem ca la 1 Mai anul viitor să vedem în stradă cohorte de oameni disperaţi de lipsa unui loc de muncă şi a unui venit decent, trebuie să discutăm, urgent şi responsabil, măsuri concrete de stimulare economică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă nu vrem ca la 1 Mai anul viitor să vedem în stradă cohorte de oameni disperaţi de lipsa unui loc de muncă şi a unui venit decent, atunci trebuie să discutăm, urgent şi responsabil, măsurile concrete de stimulare economică. E nevoie ca de aer de un program naţional pentru a proteja cât mai multe locuri de muncă şi a crea altele, prin investiţii publice în infrastructură şi deschiderea unor capacităţi de producţie – atât de necesare, după cum vedem în aceste zile. De 1 Mai, să ne gândim la dreptul la muncă al fiecăruia! Pentru ca niciunul dintre români să nu fie lăsat deoparte”, afirmă Tudose într-o postare intitulată ”1 Mai atipic”.

El remarcă faptul că marcată, de obicei, fie prin defilări şi demonstraţii, fie prin serbări câmpeneşti şi picnicuri, ziua de 1 Mai stă, în acest an, sub semnul distanţării şi că nu e vorba doar de necesara distanţare fizică, ci şi de distanţarea socială, fiindcă pandemia agravează decalajele dintre cetăţeni, regiuni şi state.

Tudose invocă avertismentul Organizaţiei Internaţionale a Muncii. potrivit căruia criza ce se instalează va afecta nivelul de trai pentru aproximativ jumătate din forţa de muncă a lumii.

”Sunt afectaţi mai ales cei care lucrau în economia informală. Acest lucru s-a văzut şi în cazul românilor repatriaţi masiv în ultimele două luni. E vorba de un segment numeros din populaţia noastră, dar şi din piaţa europeană a muncii. Suferă, totodată, mai ales lucrătorii din comerţ, industrie şi turism. De la declararea stării de urgenţă, la 16 martie, au încetat definitiv contractele de muncă pentru 270.000 de angajaţi români şi peste un milion se află în şomaj tehnic. Nevoia de a-i proteja pe cei mai vulnerabili dintre cetăţeni devine tot mai presantă pe măsură ce se prelungeşte blocajul din economie. De aceea, măsurile de relansare trebuie să genereze rapid şi masiv locuri de muncă”, explică fostul premier.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.