Prefectul Municipiului Bucureşti, Toni Greblă, a transmis, vineri, de Ziua Imnului Naţional al României, că „Deşteaptă-te, române!” continuă să fie un imn al unităţii şi al mândriei de a fi român, un simbol al speranţei, al credinţei într-o viaţă mai bună, într-un viitor prosper şi european, liber şi democratic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sărbătorim, astăzi, Ziua Imnului Naţional, o mare sărbătoare a poporului român şi cu o puternică semnificaţie în istoria României. Imnul de stat „Deşteaptă-te, române!” este înscris pe actul de identitate al ţării noastre, pentru a cărei libertate şi-au dat viaţa multe generaţii de eroi. Construit în jurul unui mesaj de dreptate, eroism, libertate şi patriotism, „Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul – simbol al Revoluţiei Române din anul 1848”, spune prefectul Capitalei în mesaj. 

Toni Greblă arată că ”textul şi melodia imnului îşi au originea în secolul al XIX-lea, supranumit “Secolul naţiunilor”, o perioadă de transformări semnificative la nivel european, care au influenţat în mod definitiv şi istoria României”.

”Având la bază o melodie a lui Anton Pann şi poemul “Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, cântecul revoluţionar „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat oficial, pentru prima dată, în cadrul unei manifestări ce avut loc în data de 29 iulie 1848, la Râmnicu-Vâlcea. De atunci, „Deşteaptă-te, române!” s-a aflat în sufletele românilor în momente dificile ale istoriei, dându-le putere eroilor noştri care au luptat pentru libertate şi unitate, dar şi în zile de mare sărbătoare, mesajul său inspirând persoane de toate vârstele. În 1998, când s-au împlinit 150 de ani de la momentul în care „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat pentru prima dată, Parlamentul a proclamat prin lege data de 29 iulie ca Ziua Imnului Naţional al României”, spune prefectul. 

Toni Greblă menţionează că ”în zilele noastre, „Deşteaptă-te, române!” continuă să fie un imn al unităţii şi al mândriei de a fi român. Intonat la ceremonii militare, la competiţii sportive, educaţionale şi culturale şi la manifestări sociale, Imnul naţional este un simbol al speranţei, al credinţei într-o viaţă mai bună, într-un viitor prosper şi european, liber şi democratic”.

”Într-o lume din ce în ce mai dezbinată, în care conflictele internaţionale influenţează viaţa mondială în ansamblul său, simbolurile naţionale dau stabilitate şi reper unei naţiuni, ne ajută să ne întoarcem la valori şi la identitatea naţională. Doar uniţi am putut depăşi momentele dificile ale istoriei şi împreună vom putea să mergem înainte cu demnitate, indiferent de provocări. La mulţi ani Imnului Naţional! La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români!”, mai afirmă prefectul în mesaj. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.