Marius Budăi a anunţat că PSD a depus la Senat un proiect de lege prin care să fie plafonate, la nivelul salariului mediu brut pe ţară, îndemnizaţiile membrilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Iniţiativa legislativă mai prevede ca numărul de mandate concomitente să nu fie mai mult de două pe o persoană fizică, iar reînnoirea mandatului să nu se facă automat, cum este în prezent, ci în urma unei evaluări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am înregistrat ieri la Senat, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect de lege care îşi propune plafonarea indemnizaţiilor din consiliile de administraţie ale companiilor de stat şi acolo unde statul e acţionar majoritar, precum şi numărul de mandate concomitente să nu fie mai mult de două pe o persoană fizică. Plafonarea se face la nivelul salariului mediu brut pe ţară. Astfel se scoate din această indemnizaţie acea componentă variabilă care practic le permitea să urce până la acele indemnizaţii la unele dintre companiile de stat şi în acest mod poate îşi vor da seama guvernanţii că vor avea bani şi pentru majorarea alocaţiilor, pentru că ştiţi că practic recent în Senat şi-au amânat următoarele două tranşe de majorare a alocaţiilor pentru copii. Facem apel la PNL şi la USR să vină alături de noi la această reformă şi să eficientizăm cheltuirea banului public, astfel încât să punem capăt practic dezmăţului din consiliile de administraţie ale companiilor de stat. Dacă nu o vor face, înseamnă că îşi doresc în continuare ca pilele, rudele politice, ş.a.m.d., practic să se înfrupte de acolo, în detrimentul pensionarilor, în detrimentul copiilor şi a salariaţilor”, a declarat Marius Budăi marţi  la Parlament. 

Întrebat dacă această plafonare a indemnizaţiilor ar putea duce la o scădere a celor aflate în plată sau vor rămâne cele care sunt în plată la acelaşi nivel, deputatul PSD a răspuns: „Nu, nu rămân în plată. Din momentul publicării în Monitorul Oficial a legii de aprobare, practic toate vor fi calculate după noua lege. Nu aplicăm retroactiv, dar de acum încolo cu siguranţă se aplică. Şi mai este o noutate în acest proiect – reînnoirea mandatelor să se facă doar după un proces de evaluare, nu automat, aşa cum prevedeau legile până acum”.

Chestionat dacă PSD are în vedere şi o reducere a numărului de membri în consiliile de administraţie, Budăi a replicat: „În primă fază ne-am propus plafonarea numărului de mandate, deci să nu aibă decât două mandate consecutiv. Ne-am propus plafonarea indemnizaţiei ca şi valoare, dar legea este propusă în Parlament spre dezbatere şi adoptare şi sigur dacă se vine cu amendamente în acest sens, putem discuta în comisiile de specialitate”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.