Senatorul USR Marius Bodea susţine că spectacolul şi artificiile organizate la Iaşi de Revelion sunt "o şuşanea tipică Mihai Chirica" şi că municipalitatea ar trebui să gândească un eveniment cultural de amploare, care să fie urmărit în toată Europa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marius Bodea susţine marţi, într-un comunicat de presă, că spectacolul şi artificiile care vor avea loc la Iaşi de Revelion sunt "o şuşanea tipică Mihai Chirica", el considerând că preţul este prea mare pentru o organizare în pripă a unui eveniment la care vor participa maxim 3.000 de oameni.

"Pariez că nu vom afla niciodată costurile reale şi e doar o reînnodare a practicilor ante-pandemie, cu cheltuieli netransparente şi sume care se evaporă în buzunarele unor clienţi vechi, mari specialişti în organizare de evenimente. Şuşanelele de Revelion, cu muzică playback, vin din altă epocă. Dar depinde la ce te raportezi şi ce pretenţii ai ca lider de urban mare. Nu e rău să facem „totuşi ceva”, nu suntem absurzi, dar ar trebui să ne emancipăm şi să ne reinventăm ca oraş european, să avem un alt suflu, o altă vibraţie, să ne raportăm la modernitate în alţi termeni şi să devenim un oraş relevant la nivel european. Prin fapte, nu prin propagandă ceauşistă“, afirmă senatorul USR.

El consideră că Iaşiul ar trebui să preia modelul altor oraşe europene, unde "publicul evită marile aglomeraţii şi caută experienţe autentice şi inedite“.

Marius Bodea adaugă că una dintre variante ar fi organizarea "unui spectacol-eveniment pe care să-l gândim cu 12-16 luni înainte şi să-l facem în parteneriat cu Mezzo, de exemplu“.

"Asemenea evenimente te scot din pluton. Ar trebui să lăsăm şuşanelele în trecut. Pentru Iaşi, un eveniment ar fi un spectacol pus în scenă de un mare regizor român, cotat la nivel mondial, precum Silviu Purcărete la Opera Naţională, filmat de Mezzo, într-un spaţiu deschis, care să asigure o acustică bună şi care să ruleze în buclă timp de doi-trei ani pe un post muzical care este urmărit în toată Europa. Şi o să constaţi că reuşeşti să creezi un eveniment care face Iaşul vizibil nivel european cu numai 1,5 milioane de lei, faţă de şuşaneaua lui Chirica de 700.000 de lei, care dispare în trei ore“, susţine Bodea.

Potrivit lui Bodea, costurile pot fi asigurate de Ministerul Culturii.

"Trebuie să identificăm un spaţiu în cadrul urban al Iaşiului, pentru un spectacol de vară, în aer liber. Scopul este ca scena să fie întreg Iaşiul, imaginea acestuia să fie promovată prin cadre discrete care să însoţească spectacolul.Asemenea montări din registrul clasic în spaţii libere există pe Mezzo. Sunt în vechi burguri, în oraşele-muzeu din Italia, dar şi pe faleze atent amenajate din Spania, Grecia sau sudul Franţei. Obiectivul este mereu de a integra opera într-un decor urban care să reflecte moştenirea istorică şi caracterul universal al civilizaţiei europene“, adaugă el.

El consideră că un asemenea eveniment ar scoate Iaşul din matca sa provincială.

“E un model de a gândi racordaţi lumii de care aparţinem cu adevărat, la aceiaşi bani pe care îi cheltuim şi acum. Niciun proiect cultural din Europa nu ne depăşeşte capacitatea financiară. Totul e să nu ne furăm între noi şi să ne întoarcem cu faţa spre valorile autentice“, mai afirmă senatorul USR.

Autorităţile ieşene vor organiza în noaptea de Revelion o petrecere în Piaţa Palatului Culturii din municipiu, care va dura patru ore şi jumătate ore, costul evenimentului fiind de 600.000 de lei.

Edilul Mihai Chirica susţine că în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi va fi organizat un concert, începând cu ora 20.00, care va fi susţinut de Direcţia 5, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică Project, Nicoleta Nucă, Alexandra Ungureanu, Admiral C4C şi artişti ieşeni.

La miezul nopţii va fi organizat, timp de aproximativ zece minute, tradiţionalul foc de artificii. Programul se va încheia cu un moment muzical, care va dura cel mult 20 de minute.

Valoarea totală a cheltuielilor alocate de Primăria Iaşi pentru manifestările din seara de Revelion se ridică la circa 600.000 lei.

Primarul Mihai Chirica a declarat că programul concertului de Revelion este mai redus faţă de anii precedenţi, el afirmând că riscul îmbolnăvirii de Covid este mai mare în spaţiile închise decât în aer liber.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.