Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a participat luni la festivităţile prilejuite de dezvelirea busturilor lui Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, în localitatea Ialoveni din Republica Moldova, el afirmând că lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl vor construi cu România vor ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei. Ciolacu a mai arătat că România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui şi va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova! ”Toţi decidenţii de la Bucureşti şi eu personal nu vom avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”, a mai afirmat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

 

”Suntem români şi de asta avem datoria să ne cinstim neamul, pământul şi istoria. Acesta este motivul pentru care am răspuns cu mare emoţie invitaţiei omologului meu şi prietenului meu, domnul Igor Grosu, de a fi astăzi alături de dumneavoastră. Aniversarea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România şi inaugurarea grupului statuar reprezentându-i pe părinţii acestei Uniri, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, sunt un motiv de mare sărbătoare. Astăzi ne bucurăm din suflet pentru Unire, dar nu trebuie să uităm niciodată sacrificiile şi greutăţile imense care au fost depăşite pentru acest ideal”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu afirmă că Unirea Basarabiei cu România nu a fost deloc uşoară.

”Din 1812, când Basarabia a fost smulsă cu forţa din trupul Moldovei, generaţii întregi au trăit şi au murit pe ambele maluri ale Prutului cu unirea în suflet. Au fost lungi perioade lipsite de speranţă. Chiar la începutul lui 1918, pentru cauza unirii părea că istoria se termină acolo şi atunci, odată pentru totdeauna, dar au fost oameni luminoşi care au continuat să lupte şi care au folosit inteligent oportunităţile oferite de vremuri pentru a-şi urma obiectivul suprem. Pe doi dintre ei îi cinstim astăzi cu mare bucurie. Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ sunt cei doi artizani ai Unirii Basarabiei cu România acum 105 ani: doi mari oameni politici, doi patrioţi români, un buzoian şi un ialovean. Şi când spun asta nu pot să nu mă gândesc cu emoţie că astăzi, la peste o sută de ani distanţă, Buzăul este înfrăţit cu Ialoveni. De aceea, daţi-mi voie să îi felicit pe domnul primar Constantin Toma şi pe domnul preşedinte al Consiliului Raional Ialoveni, Mihai Silistraru, pentru ideea înfiinţării acestui grup statuar, dar şi pe sculptorul Ciprian Dominoschi pentru toată munca depusă în realizarea sa”, a precizat liderul PSD.

Ciolacu mai afirmă că pe 27 martie 1918, în Sfatul Ţării de la Chişinău, Alexandru Marghiloman spunea aşa: „Atunci când s-a ivit pericolul care va ameninţa integritatea, România înrudită s-a grăbit cu ajutorul ca să garanteze independenţa şi nedespărţirea acestei ţări”.

”Astăzi, după 105 ani, sunt aici ca să vă spun clar şi răspicat că nimic nu s-a schimbat! România va fi acolo unde o cheamă datoria şi vocea sângelui. România va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova! Toţi decidenţii de la Bucureşti şi eu personal nu vom avea linişte până când trupul acestei ţări nu se va vindeca definitiv de boala rusească”, a arătat preşedintele PSD. ”Mă bucur să văd că Republica Moldova face în fiecare zi şi ceas de ceas paşi hotărâţi şi fermi în direcţia României, adică în direcţia unui spaţiu de civilizaţie şi securitate occidental. Revenirea limbii române ca limbă oficială este nu doar o victorie a românismului, ci şi un act de curaj necesar. Ştiu că încă sunt voci care vă picură în urechi că nu aţi luat decizia bună. Eu vă spun că sunt aceleaşi voci care vă spun că limba rusă este cea care „pacifică” şi „armonizează”. Adevărul este unul singur: astăzi, Republica Moldova a adoptat la nivel de stat una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, a vorbi româna astăzi înseamnă a susţine valorile europene. În definitiv, a vorbi româna înseamnă a fi occidental! Să fiţi mândri de acest lucru!”, a arătat Ciolacu.

Preşedintele Camerei a mai spus că ”după decenii întregi de discriminare şi inechitate, se face în sfârşit dreptate pentru Mitropolia Basarabiei”.

”Am văzut că şi aici au fost diferiţi oameni care au contestat cedarea cu titlu gratuit a clădirii fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Eu vă spun că aici discuţia este dincolo de nişte clădiri. Este vorba de simboluri, este vorba de dreptate şi de o reparaţie istorică şi morală faţă de singura Biserică care se opune Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei a fost jefuită de sovietici, iar ceea ce dumneavoastră faceţi astăzi este un act de dreptate pentru care vă mulţumesc în mod deosebit!”, a subliniat el.

Potrivit lui Ciolacu, ”acestea sunt lucrurile importante care ne apropie”. ”Sigur, ajutoarele materiale sunt importante: curentul, gazele şi sprijinul financiar. Dar lucrurile care ne unesc cu adevărat sunt cele la nivel de simbol, iar cu fiecare pod pe care îl veţi construi cu România veţi ridica un zid şi mai mare în faţa Rusiei! Spun asta pentru că de la înaintaşii noştri, Alexandru Marghiloman şi Ion Inculeţ, am învăţat un lucru extrem de important, şi anume că nu contează pe care mal al Prutului te naşti, atunci când inima ta bate româneşte. Eu sunt buzoian, dar sunt român. Voi sunteţi basarabeni, dar sunteţi români, şi împreună ne apărăm pământul, neamul şi istoria!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.