Cunoaşterea şi respectarea istoriei, dar şi asumarea trecutului reprezintă elementele pe care o societate democratică este fundamentată, a subliniat premierul Marcel Ciolacu, în mesajul susţinut de şeful Cancelariei Prim-Ministrului Alexandru-Mihai Ghigiu, la deschiderea Conferinţei naţionale „Comunismul Românesc’’.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa, ajunsă la cea de-a XII-a ediţie, îşi propune să genereze noi abordări analitice şi metodologice privind istoria comunismului românesc. Specialiştii din ţară, dar şi din străinătate, sunt invitaţi să propună comunicări care să trateze într-un cadru cât mai larg istoria comunismului românesc, arată comunicatul de presă al Executivului.

„Pe lângă datoria morală pe care o avem faţă de toate victimele inocente care şi-au pierdut viaţa şi faţă de cei care, la Revoluţia de la 1989, s-au jertfit în numele unui ideal, ne revine datoria de a nu permite distorsionarea faptelor trecutului şi de a promova adevărul istoric. Prin educarea tinerelor generaţii despre ceea ce a însemnat regimul comunist şi despre consecinţele acestuia, în vederea dezvoltării conştiinţei democratice, ne asigurăm că toate aceste atrocităţi nu vor mai fi posibile vreodată. Este necesar să protejăm drepturile şi libertăţile fundamentale mai ales în actualul context, marcat de provocări şi de o intensificare a tendinţelor  extremiste, xenofobe şi rasiste. În urmă cu 33 de ani, mulţi români nu îndrăzneau să se gândească că pot asculta ce muzică vor, că pot citi ce cărţi îşi doresc, că pot alege cu cine să voteze sau pur şi simplu că îşi pot exprima liber opinia. În zilele noastre, libertatea este considerată o componentă firească a existenţei noastre, pe care trebuie, însă, să o protejăm constant”, arată Ciolacu, în mesajul transmis la conferinţă.

Totodată, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea politicilor memoriei, promovarea adevărului istoric, dezvoltarea cercetării şi a educaţiei despre comunism.

„Este important să educăm tinerele generaţii pentru a înţelege trecutul, pentru a face diferenţa între fake-news şi adevăr, pentru a conştientiza riscurile extremismului şi discursului instigator la ură. Prin educaţie în spirtul civic european, nu vom repeta greşelile trecutului”, a mai afirmat şeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Deschiderea Conferinţei naţionale „Comunismul Românesc’’ a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa Şefului Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, a Preşedintelui Colegiului CNSAS, Dr. Constantin Buchet, a Prorectorului Universităţii  Bucureşti, Prof.univ.dr. Magdalena Iordache-Platis, Prorector, şi a Preşedintelui executiv al IICCMER, Prof.univ.dr. Florin - Daniel Şandru. Evenimentul a fost moderat de Victor Sămărtinean, expert IICCMER

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.