Ministrul Investiţilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a făcut, marţi, o vizită de lucru în judeţul Braşov, având întâlniri cu autorităţile locale din zonă. ”Am discutat cu autorităţile locale din judeţul Braşov despre descentralizarea implementării proiectelor de infrastructură, iar primarii au fost interesaţi de demersurile care dau posibilitatea autorităţilor locale să îndeplinească acest tip de atribuţii”, a transmis ministrul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloş, a efectuat astăzi o vizită în judeţul Braşov, pentru a discuta cu autorităţile locale şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din zonă despre stadiul proiectelor de infrastructură cu finanţare europeană aflate în derulare, dar şi despre oportunităţile pe care le oferă măsurile de susţinere destinate autorităţilor locale şi companiilor”, a transmis, marţi, MIPE, într-un comunicat de presă.  

Potrivit documentului, în cadrul discuţiilor pe care ministrul Marcel Boloş, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea şi prefectul Mihai-Cătălin Văsii le-au purtat cu reprezentanţii operatorilor regionali ai serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, primarii din judeţ şi reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO MEDIU Braşov a fost analizat stadiul proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă-canal cu o valoare totală de 258,5 milioane euro, de care vor beneficia 12 unităţi administrativ-teritoriale.  

Prin intermediul proiectului, peste 244.000 de locuitori vor beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 33.350 locuitori vor avea acces la servicii de canalizare. După finalizarea proiectului, gradul de conectare a populaţiei la reţeaua de apă şi canalizare va fi de 100%. 

”Am discutat cu autorităţile locale din judeţul Braşov despre descentralizarea implementării proiectelor de infrastructură, iar primarii au fost interesaţi de demersurile care dau posibilitatea autorităţilor locale să îndeplinească acest tip de atribuţii. Programul Operaţional Regional Centru va gestionat, începând cu acest exerciţiu financiar, de către Agenţia pentru Dezvoltarea Regională Centru, iar deciziile se iau la acest nivel. Exerciţiul simplificării şi debirocratizării e un mare pas pentru gestionarea fondurilor europene şi pentru dezvoltarea echilibrată a regiunilor ţării”, a subliniat ministrul Marcel Boloş. 

Potrivit reprezentanţilor MIPE, începând din luna septembrie, când vor fi lansate apelurile, autorităţile locale vor putea sa acceseze cele 500 milioane euro destinate investiţiilor în eficienţa energetică, potrivit schemei aprobate de Guvern în cursul săptămânii trecute. 

”Producerea de energie verde pentru consum propriu şi pentru comercializare ar trebui să devină de îndată o prioritate pentru autorităţile locale şi judeţene. În contextul creşterii preţurilor, interesul pentru gestionarea utilităţilor publice este mare şi este legitim”, a mai declarat Marcel Boloş.  

De asemenea, MIPE a precizat că, în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov şi cu cei ai companiilor din judeţ au fost discutate măsurile de susţinere a mediului de afaceri prin apeluri de proiecte deja lansate sau în pregătire: granturile pentru investiţii în retehnologizare, cu un buget de 400 milioane euro, apelul urmând a fi lansat în luna august şi granturile pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a întreprinderilor şi pentru sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile, cu un buget de 500 milioane euro.  

”Pentru următoarea perioadă de programare 2021 – 2027, mediul de afaceri va fi sprijinit prin diferite tipuri de acţiuni în cadrul programelor operaţionale regionale (2,22 miliarde de euro), Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (1,17 miliarde euro), Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (1,47 miliarde euro), Programul Operaţional Dezvoltare Durabilă (115 milioane euro) şi Programul Operaţional Tranziţie Justă”, au mai prcizat reprezentanţii ministrului.  

Aceştia transmit că, în acest moment, în judeţul Braşov sunt în implementare 20 de proiecte finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în valoare totală de 691 milioane lei.  

”Sunt finanţate investiţii în domeniul infrastructurii de transport, în extinderea reţelei de apă şi apă uzată, în protecţia mediului şi conservarea biodiversităţii, în dotarea unităţilor sanitare cu echipamente şi creşterea eficienţei energetice. Prin Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Competitivitate sunt în curs de implementare 21 de proiecte cu beneficiari privaţi”, se mai arată în comunicatul de presă.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.