Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un "eveniment privat" acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că "sfidează" comisia şi "nu are căderea" de a fi ambasador al României în SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare", a afirmat Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.

Fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era "privat".

"Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez", a afirmat el.

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o "celuă de criză", fostul şef SRI a negat: "Nu are dreptate".

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod "exemplar" la alegerile din 2009.

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

"Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei", a spus el.

Pleşoianu a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

Întrebat dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a negat, spunând că este "contrar naturii umane" să nu participi la evenimente cât timp ocupi funcţii publice.

"Nu este nimic impropriu, fiind vorba de un eveniment privat. Asta este opinia mea. Nu erau asemenea evenimente dese, exact aşa cum bănuiesc că nu sunt dese nici la alţi reprezentanţi ai statului. Orice reprezentant al statului poate, cred eu, participa la un eveniment privat. Nu are nicio legătură calitatea mea de director SRI cu participarea la un eveniment privat. Ar fi însemnat ca timp de 9 ani să nu particip la absolut niciun fel de eveniment privat, ceea ce cumva e contrar naturii umane", a explicat fostul director al SRI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.