Mai mult de un sfert din preşedinţii de secţii de votare din judeţul Buzău, aleşi prin tragere la sorţi din corpul experţilor electorali, au depus cereri de retragere de la referendumul de la sfârşitul săptămânii. Situaţia este similară în Vrancea, unde 80 de preşedinţi de secţii de votare, dintr-un total de 358, au depus cereri de retragere de la Referendum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Buzău, judecătorul Aurel Puşcă, 125 de preşedinţi dintr-un total de 426 au depus la BEJ cereri de retragere de la referendum, majoritatea invocând motive medicale sau faptul că nu ştiau din timp când va avea loc referendumul şi au programate concedii ori evenimente importante în familie.

"La momentul actual toate secţiile au un preşedinte, însă suntem în situaţia ca anumiţi preşedinţi să se retragă din motive întemeiate. Unii spun că lucrează în week-end, alţii că au evenimente de genul nunţi, botezuri, alţii invocă motive medicale. Practic, pe ei nu i-a întrebat nimeni dacă vor să fie preşedinţi, sunt trecuţi pe o listă veche şi de aici situaţia, cred eu. Nu cred că din motive ce ţin de latura financiară, oricum, e problema domniilor lor. La acest moment, în toate secţiile de votare din Buzău funcţiile de preşedinţi sunt ocupate", a declarat judecătorul Aurel Puşcă.

Conform sursei citate, în unele cazuri, după prima tragere la sorţi a unui preşedinte de secţie de votare a fost nevoie de o a doua şi chiar a treia tragere la sorţi, până când cel ales să fie de acord să ocupe funcţia.

În judeţul Buzău au fost stabilite 426 de secţii de votare.

În Vrancea, potrivit reprezentanţilor BEJ, circa 80 de persoane desemnate prin tragere la sorţi, în 30 septembrie, pentru a îndeplini funcţia de preşedinte de secţie de votare au anunţat refuzul de a prelua aceste atribuţii. În judeţ sunt 358 de secţii de votare.

Marţi, au fost înlocuiţi circa 40 din cei care au refuzat, însă reprezentanţii BEJ spun şi din cei extraşi în cursul acestei zile sunt persoane care refuză şi vor trebui făcute alte extrageri.

"Unii invocă motive de sănătate, alţii motive religioase spunând că nu lucrează sâmbătă, alţii au evenimente programate ori concedii. Nici unul nu a invocat motivul banilor", au declarat reprezentanţii BEJ Vrancea.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie va avea loc în 6 şi 7 octombrie. Întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?", iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu "Da" sau "Nu".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.