Preşedintele PNL, Ludovic Orban, consideră că prin înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) Guvernul ”pregăteşte cea mai mare escrocherie postrevoluţionară”, arătând că prin acest ”demers ticălos” vor fi ”jefuite” cele mai profitabile companii de stat, care vor intra sub control politic şi vor putea fi ”preluate ostil de finanţatori care sunt aleşi pe sponci”. Orban consideră că ”mintea diabolică” din spatele FSDI este Darius Vâlcov, ”apropiatul în ale infracţiunilor domnului Dragnea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Guvernul pregăteşte cea mai mare escrocherie postrevoluţionară, şi anume aşa-zisul Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Au încercat să adopte o lege, am atacat-o la CCR, a fost declarată neconstituţională în integralitatea ei. Persistă în acest demers ticălos de jefuire a celor mai importante şi profitabile companii de stat (...) Acest fond inseamnă că toate companiile de stat profitabile vor fi sub controlul politic al unui om numit de Dragnea, cel mai probabil ministrul Finanţelor sau apropiatul în ale infracţiunilor domnului Dragnea, Darius Vâlcov, care este, după părerea mea, mintea diabolică din spatele FSDI”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la PNL Arad, Ludovic Orban.

Liderul liberal spune că actualul guvern are câteva obiective prin înfiinţarea FSDI.

”Vor să facă rost de bani pentru tot felul de investiţii fără niciun fel de control public asupra utilizării acestor bani, să facă investiţii fără să respecte procedura de achiziţie publică şi fără să fie generate de interes public”, a spus Orban.

Un alt ”obiectiv ticălos” ar fi trecerea în proprietatea privată, preluarea ostilă a pachetelor majoritate de acţiuni la câteva companii de stat.

”Mecanismul gândit este următorul: administratorii acestui fond se vor împrumuta, punând garanţie acţiunile companiilor. Dacă banii astfel obţinuţi sunt investiţi în ceva ce ulterior nu aduce venituri, nu sunt recuperaţi şi înapoiaţi celor care au cumpărat titluri sau au creditat acest fond, creditorii se vor îndrepta împotriva acţiunilor de stat. În felul acesta, printr-un mecanism gândit extrem de perfid, practic foarte multe companii vor ieşi din proprietatea statului şi vor intra pe mâna unor finanţatori care sunt aleşi pe sponci”, a mai declarat liderul PNL.

Ludovic Orban spune că în cazul investiţiilor derulate prin FSDI ”se vor încredinţa contractele pe ochi frumoşi la firme de casă de la care (liderii politici – n.r.) vor extrage maximum de câştiguri ilicite”.

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanţa privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care ar urma să aibă o capitalizare de circa nouă miliarde de lei. Ulterior, vor fi stabilitate şi companiile care intră în Fond, a anunţat, joi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Pe lista companiilor care ar urma să facă parte din Fond sunt firme precum Tarom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Romsilva, CFR Călători, CFR Marfă, aeroporturile din Bucureşti, portul Constanţa, Poşta Română sau Cupru Min.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.