Senatorul PNL Liviu Brătescu susţine că măsurile gen zero taxe pe salariul minim încurajează antreprenorii să plătească salariile la negru şi că pentru acoperirea deficitului forţei de muncă una dintre soluţii ar fi scutirea totală de impozite timp de doi ani pentru românii care lucrează în diaspora şi revin în ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liberalul Liviu Brătescu a afirmat, miercuri, într-un comunicat de presă, că antreprenorii se confruntă cu un deficit uriaş de forţă de muncă şi că, dacă la început criza de lucrători se manifesta în domenii precum construcţiile, în prezent România duce lipsă de 40.000 de ingineri sau 30.000 de angajaţi IT.
 
”Avem una dintre economiile cu cea mai mare creştere din Uniunea Europeană, iar pentru a ţine pasul, de la an la an, am început să importăm tot mai multă forţă de muncă, în special din Asia. În acelaşi timp, economia viitorului ne bate la uşă şi pare că începem să pierdem startul. Un exemplu public care a fost dat este acela al specialiştilor în domeniul bateriilor, unde Uniunea Europeană are nevoie până în 2026 de 800.000. O parte dintre aceştia e obligatoriu să fie şi la noi în ţară, altfel pierdem orice pretenţie de competitivitate. Tot în domeniul energiei, viitorul este al industriei hidrogenului, pentru care, de asemenea, vom avea nevoie de specialişti”, a arătat senatorul PNL Liviu Brătescu.
 
El consideră că depopularea României prin emigrare a dus la exportul forţei de muncă din ţară înspre Vestul Europei.
 
Brătescu a susţinut că acest fenomen este intens dezbătut, dar că nu s-au făcut eforturi consistente.
 
”Programul Start-Up Nation Diaspora este un exemplu fericit, însă e mult prea puţin, iar pentru promovarea acestuia nu s-au făcut probabil la timp suficiente eforturi, de vreme ce numărul iniţial al înscrişilor a fost mic şi, pe cale de consecinţă, perioada pentru depunerea proiectelor a fost prelungită”, a afirmat Brătescu.
 
Liberalul a spus că numărul muncitorilor străini în România va creşte, dar că avem, ca ţară, ”o datorie importantă în primul rând faţă de cetăţenii noştri care au fost nevoiţi, la un moment dat, să ia calea Vestului pentru a lucra pe salarii decente”.
 
Brătescu a precizat că una dintre soluţii ar fi scutirea de impozite pentru o perioadă de doi ani pentru românii care au lucrat în străinătate şi revin în ţară.
 
”Nu cred în soluţii precum Zero taxe pe salariul minim pentru toată lumea, pentru că asemenea măsuri ar încuraja în continuare antreprenorii să plătească salarii reale la negru, în vreme ce majoritatea românilor ar rămâne pe cartea de muncă strict cu salariul minim, scutit de taxe. Cred însă în soluţia scutirii totale de impozite (nu doar pe muncă) pe o perioadă determinată (de 2 ani) pentru fiecare român care a lucrat în străinătate şi revine în ţară cu job-ul. Este doar un exemplu de facilitate care trebuie acordată direct românilor care revin acasă, în economia României”, a mai declarat senatorul liberal Liviu Brătescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.