Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, că o reuniune a liderilor UE va avea loc la Sibiu în 9 mai 2019, de Ziua Europei, fiind probabil ultima întâlnire din Agenda liderilor prezentată de către preşedintele Consiliului, Donald Tusk, şi la care se vor trage concluziile în aceea ce priveşte viitorul Uniunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele Consiliului, domnul Tusk, va prezenta ceva ce se numeşte Agenda Liderilor, deci agenda şefilor de stat şi de guvern, o agendă care arată când şi cu ce teme ne vom întâlni noi până inclusiv în 2019, pentru a face Uniunea mai performantă, mai bună. Pe noi ne interesează foarte mult această chestiune, fiindcă în prima parte a lui 2019 noi avem Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi, cu siguranţă, ne vom implica pentru a avea rezultate foarte bune. Doi, s-a convenit, am convenit cu domnul Tusk să avem o întâlnire informală pe 9 mai, Ziua Europei, în 2019, în România. Mai exact, o întâlnire care se va desfăşura la Sibiu şi va fi ultima întâlnire, cea unde probabil vom trage anumite concluzii în ce priveşte viitorul Uniunii, Agenda Strategică, cum spunem noi”, a declarat preşedintele Iohannis.

Întrebat dacă este o problemă schimbarea datei Summitului de la Sibiu, care iniţial a fost propusă de preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, să fien 30 martie 2019, a doua zi după ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, preşedintele Iohannis a răspuns: ”Nu este o problemă, este o oportunitate. Dacă putem să serbăm Ziua Europei cu un Summit în România, cred că este un lucru extraordinar de bun”.

În ceea ce priveşte reuniunea Consiliului european de la Bruxelles, şeful statului a precizat că foarte importantă este evaluarea rezultatelor negocierii pe Brexit, ”unde, deocamdată, cel puţin, veşti încurajatoare nu avem în concret”. ”Deci, nu cred că la această întâlnire vom fi în situaţia să spunem că putem să intrăm în faza a doua”, a completat Iohannis.

Preşedintele a mai spus că problema drepturilor cetăţenilor europeni în Marea Britanie, deci şi a românilor care trăiesc acolo, reprezintă o temă care se pare că este destul de bine tratată ”cu deschidereă” din ambele părţi.

Întrebat despre relaţia UE-Turcia, preşedintele Iohannis a declarat: ”În privinţa Turciei se discută de multă vreme. Ştiţi că Turcia este deja de câteva decenii aspirant. În afară de asta, am găsit, prin negocieri destul de complicate, o înţelegere cu Turcia în privinţa migraţiei. Părerea noastră este că aceste înţelegeri trebuie să continue. Turcia este un partener important, şi pentru Uniune, şi pentru România, şi trebuie să găsim cele mai bune modalităţi pentru a continua aceste proceduri”.

Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în care se discută despre Brexit, despre viitorul Uniunii Europene, precum şi despre migraţie, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.