Legea privind votul în diaspora a fost adoptată, luni, de plenul Senatului, după ce s-au dat două voturi. La primul, proiectul nu întrunise numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţial, s-au înregistrat 68 de voturi „pentru” şi 15 abţineri, însă erau necesare 69 de voturi favorabile, pentru că este vorba despre o lege organică.

În aceste condiţii, pentru ca legea să nu fie respinsă, s-a mai dat un vot, înregistrându-se 75 de voturi „pentru” şi 9 abţineri.

Senatul este prima cameră sesizată, iar proiectul va merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

Proiectul a fost elaborat săptămâna trecută de Comisia parlamentară comună pentru codul electoral.
 
Astfel, s-a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică - pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permiţe celor care sunt în incinta consulatelor sau ambasadelor, în incinta secţiilor de votare sau stau la coadă să voteze şi după ora 21.00.
 
O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale.
 
De asemenea, s-a decis că partidele politice vor putea finanţa din bugetele proprii campanii electorale prezidenţiale, considerându-se că un candidat nu îşi poate finanţa singur campania electorală. 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.