Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea prin care este desfiinţată noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici şi este înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”, după ce Curtea Constituţională a decis că actul este constituţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Márton Árpád-Francisc (UDMR), Nica Nicolae-Ciprian (PSD), Roman Victor (PSD), Ionescu Aurelian (PC) şi Marocico Ion (UUR), fiind înlocuită sintagma ”conflict de interese” cu ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane” şi restrângerea sferei de aplicare a acestei infracţiuni.

Legea a fost contestată la CCR de către PNL şi PMP, însă în iunie judecătorii au decis că ea este constituţională, fiind trimisă preşedintelui Iohannis pentru promulgare.

În mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 187 de voturi „pentru, 79 de voturi „împotrivă” şi 6 abţineri, proiectul de Lege pentru modificarea art.301 şi art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, prin care se desfiinţează noţiunea de conflict de interese pentru funcţionarii publici, aceasta fiind înlocuită cu sintagma "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

Potrivit expunerii de motive, "se impune amendarea dispoziţiilor art. 301 şi 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează: modificarea titlului art. 301 prin înlocuirea sintamei «conflictul de interese» cu sintagma «folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane»".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.