Preşedintele Klaus Iohannis va participa luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care se va desfăşura la Bruxelles, a transmis Administraţia Prezidenţială. Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform sursei citate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Referitor la pandemia de COVID-19, Preşedintele României va susţine asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum şi menţinerea unei abordări vigilente în continuare. Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în legătură cu combaterea schimbărilor climatice, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia necesitatea creării unui cadru legal flexibil care să permită statelor membre ale Uniunii să identifice cele mai bune soluţii pentru atingerea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu anul 1990.

Preşedintele României se va pronunţa pentru asigurarea unei partajări echitabile a eforturilor, astfel încât contribuţiile fiecărui stat membru, în special în termeni de costuri, să nu reprezinte un obstacol pentru dezvoltarea economică a acestora.

Legat de relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, şeful statului va pleda pentru o abordare unitară şi solidară din partea Uniunii, pe baza celor cinci principii directoare agreate anterior. De asemenea, Preşedintele României va susţine necesitatea elaborării unui document strategic al Uniunii cu privire la abordarea viitoare a relaţiilor cu Federaţia Rusă.

În legătură cu relaţiile Uniunii cu Marea Britanie, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia necesitatea menţinerii unei abordări constructive a Uniunii bazate pe principiile unităţii, solidarităţii şi nediscriminării.

„Pe de altă parte, în ceea ce priveşte tratamentul diferenţiat aplicat de autorităţile britanice cetăţenilor europeni referitor la taxele pentru vizele de muncă, Preşedintele României va insista ca statele membre şi instituţiile europene să facă demersuri susţinute pentru a convinge autorităţile britanice să aplice un tratament nediscriminatoriu faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene”, conchide sursa menţionată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.