Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, miercuri, în Slovenia, de ce nu a convocat imediat consultările pentru formarea unui nou Guvern şi a dat vina pe partidele care au dat jos Executivul Cîţu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, şi dumneavoastră aţi putut să observaţi, după ce s-a încheiat moţiunea liderii şi membrii partidelor care au votat această moţiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern şi habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alţii au ţopăit pe acolo strigând că vor să suspende Preşedintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea Preşedintelui în relaţia dintre partide, dar cu siguranţă ar crea circ şi probabil despre asta vorbim, vor doar circ”, a declarat preşedintele.

 

Şeful statului a mai spus că ”alţii au venit în faţa microfoanelor cu texte ca şi cum acum prima dată s-ar inventa coaliţia şi nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliţia şi au dus la căderea Guvernului”. 

 

”Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toţi, fiecare este împotriva fiecăruia”, a spus preşedintele, arătând că ”această criză este diferită de alte crize, pentru că politicienii au încept să aibă discursuri anti-toţi”.

 

”Aşa nu se poate. Doar prin maturitate, şi nu prin ţâfnă, se rezolvă această criză guvernamentală şi, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze ţara, cineva trebuie să formeze guvernul şi guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Aşa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să îşi pună problema: bun, acum ce urmează şi să începem discuţii aşezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate”, a mai spus Klaus Iohannis. 

 

Şeful statului a mai arătat că este posibil să fie nevoie de o nouă rundă de consultări.

 

”Eu nu am convingerea ca dupa prima rundă de consultări se va cristaliza o soluţie. Este posibil să fie nevoie ca partidele să se aşeze la discuţii în diverse combinaţii, pentru că politica coaliţiei nu se face doar prin consultări la Cotroceni. Dacă partidele nu se înţeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcţie până se găseste o soluţie. Nu există un înlocuitor, ţara nu poate rămâne neguvernată şi cred că, până la urmă, toată lumea va înţelege că este mai bine să avem un guvern cu puteri depline, decât un guvern interimar”, a declarat Iohannis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.