Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, transmite Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actul normativ are ca obiect de reglementare înfiinţarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989, instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

„Muzeul are sediul în municipiul Timişoara, Piaţa Libertăţii nr. 5-7. Tema Muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989, începută la Timişoara în data de 15 decembrie şi, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, cât şi virtuală a acelor momente dramatice, de importanţă istorică deosebită pentru România, aşa cum acestea s-au desfăşurat pe întreg teritoriul ţării. Patrimoniul Muzeului se constituie din bunuri culturale mobile relevante pentru memoria Revoluţiei din decembrie 1989, inclusiv documente de arhivă, fotografii, înregistrări audiovizuale şi materiale de istorie orală ori documentare, pe orice suport, aflate la data intrării în vigoare în proprietatea, posesia sau administrarea altor instituţii, autorităţi sau persoane, fizice sau juridice, de drept privat şi obţinute prin transferuri, donaţii sau achiziţii, conform legii”, arată legea promulgată de către şeful statului.

Totodată, organizarea şi funcţionarea Muzeului se desfăşoară în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi cu regulamentul de ordine interioară, avizate de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi aprobate prin ordin al ministrului culturii.

Activitatea Muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări, mai indică sursa citată.

Ideea înfiinţării unui muzeu pe tema Revoluţiei anticomuniste aparţine mai multor parlamentari de Timiş din legislatura 2012 - 2016 care, în 2013, au transmis Ministerului Finanţelor o solicitare de alocare a sumei de 3 milioane de euro pentru acoperirea costurilor aferente unei astfel de investiţii, anunţă Ministerul Culturii.

În acelaşi an, la propunerea Ministerului Finanţelor, Ministerul Culturii a dat curs solicitării de finanţare, integrând obiectivul de investiţii - care era, la data respectivă, doar o ipoteză, în lipsa unei clădiri care să aibă rolul de sediu, precum şi în lipsa instituţiei propriu-zise - în portofoliul Unităţii de Management a Proiectului.

Din 2013, echipa MC şi-a asumat proiectul ca fiind unul „cheie” şi care trebuie dus la bun sfârşit în pofida oricăror neajunsuri, sensibilităţilor încă existente în societate faţă de un astfel de demers, fluctuaţiilor politice şi inerentelor opinii contrare.

Proiectarea clădirii muzeului este în curs, necesarul financiar asigurat pentru investiţie a crescut de la 3 milioane de euro în 2013, la peste 20 milioane de euro graţie Acordului-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei parafat la 9 iunie 2022, iar în curând se va constitui o echipă de specialişti care va forma, de facto, corpusul profesional al muzeului.

Instituţia muzeală va fi amenajată la Timişoara, în clădirea istorică a fostei Comenduiri a Garnizoanei Militare ce va fi restaurată, modernizată şi dotată în acest scop, va prezenta evenimentele aşa cum acestea au avut loc pe tot cuprinsul ţării şi va funcţiona sub autoritatea Ministerului Culturii. Imobilul a fost identificat cu ajutorul Primăria Municipiului Timişoara, în anul 2015, şi a fost ulterior transferat de la Ministerul Apărării Naţionale, în administrarea Ministerului Culturii, prin efectul HG nr. 281/mai 2019.

Potrivit Ministerului Culturii, „Unitatea de Management a Proiectului a atribuit contractul de elaborare a proiectării la toate fazele pentru viitorul muzeu la finele anului 2021, actualmente fiind în curs de avizare faza Plan Urbanistic Zonal.

Instituţia preciează că Unitatea de Management a Proiectului reprezintă entitatea din cadrul Ministerul Culturii abilitată să implementeze întregul proiect de realizare a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 în virtutea atribuţiilor ce îi revin prin Proiectele F/P 1572 (2006) privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România şi LD 2097(2021) privind reabilitarea patrimoniului construit şi a clădirilor cu destinaţie culturală”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.