Liderul UDMR, Kelemen Hunor, susţine că România trebuie să aibă, după Brexit, o strategie, un plan de ţară în care să îşi definească deciziile importante, dând exemplu cazul Schengen, unde, potrivit acestuia, nu ar trebui acceptat "să fim priviţi ca ţară de rangul doi, cetăţeni de rangul doi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, în cadrul Consiliului Reprezentanţilor UDMR, că vestea bună este că, după Brexit, liderii celor 27 de state consideră că Uniunea Europeană trebuie să meargă mai departe şi fără Marea Britanie, dar este nevoie de reforme.

Kelemen a spus că UDMR a prezentat o serie de idei chiar în această direcţie în consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că în accepţiunea Uniunii România va trebui să aibă un plan de ţară, o strategie care să cuprindă o imagine a României peste cinci şi zece ani, de ce fel de schimbări şi reforme e nevoie şi care sunt domeniile pe care trebuie să le dezvolte pentru ca să poată asigura competitivitate economică.

"România trebuie să aibă o strategie, un plan de ţară, în care să definim deciziile importante. Noi vom contribui la această muncă. Până la începutul anului viitor, se va elabora acea strategie care în accepţiunea noastră va trebui să aibă două părţi: cum vedem România peste cinci şi zece ani, de ce fel de schimbări şi reforme e nevoie şi care sunt domeniile pe care trebuie să le dezvoltăm pentru ca să putem asigura competitivitate economică, o economie puternică în România”, a spus Kelemen.

Liderul UDMR a adăugat că nu este acceptabil ca România să fie în afara zonei Schengen, pentru că şi-a îndeplinit toate criteriile tehnice.

"Consider că deja suntem în întârziere în ceea ce priveşte aderarea la zona Schengen. Nu putem să acceptăm să fim priviţi ca ţară de rangul doi, cetăţeni de rangul doi, în momentul în care România a îndeplinit demult toate criteriile de aderare. Un obiectiv al nostru trebuie să fie ca România să adere la zona Schengen, apoi la zona euro” a mai spus Kelemen Hunor.

El a adăugat că România trebuie să se implice în reformele Uniunii Europene post - Brexit având în vedere că procesul acesta se va întinde pe o perioadă lungă de timp, iar în 2019 ţara noastră va avea preşedinţia Consiliului European.

"Bineînţeles că UE are foarte multe lacune, dar nu poate fi în interesul nostru să consolidăm scepticismul(…). Trebuie să implementăm reformele de care este nevoie pentru ca Uniunea Europeană să poată asigura şi pe mai departe pacea şi care să ducă la o încredere sporită a cetăţenilor. Trebuie să vedem ce fel de competenţe trebuie aduse în ţările membre şi România poate avea rolul iniţiatorului în acest sens şi să nu accepte o Europă pe două nivele, să nu existe o Europă puternică, în frunte cu Franţa şi Germania, şi o periferie, care să fie o zonă tampon, nu doar din punct de vedere strategic şi geopolitic, dar şi din punct de vedere economic”, a mai spus Kelemen.

La Târgu Mureş, are loc sâmbătă şedinţa Consiliului Reprezentanţilor UDMR.  Pe primul punct al ordinii de zi s-a aflat raportul politic al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, urmat de evaluarea rezultatelor alegerilor locale şi adoptarea deciziilor referitoare la pregătirea alegerilor parlamentare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.