Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că prevederile Ordonanţei de urgenţă care ”corectează” ordonanţa din august privind predarea limbii române la clasele minorităţilor, pot fi aplicate din acest an şcolar şi calendaristic, contrar unor afirmaţii făcute de persoane care ”au interese obscure” şi ar urmări ”blocarea sistemului de învăţământ la acest nivel”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Arad, că ordonanţa care ”corectează” prevederile actului normativ emis în august privind predarea limbii române la clasele minorităţilor pot fi aplicate din acest an şcolar şi calendaristic.

”În ceea ce priveşte acea dispută că ordonanţa de urgenţă care corecta greşeala ministrului Educaţiei din august nu se poate aplica, nu este adevărat. Se poate aplica, noi am prevăzut în articolul III exact acest lucru despre care vorbesc unii care doresc blocarea sistemului de învăţământ la acest nivel. Noi am prevăzut că se poate aplica în acest an şcolar, în acest an calendaristic, nu trebuie să aşteptăm nimic. Cei care apasă şi vorbesc despre acest subiect nu vor decât blocare, nu ştiu ce intenţii au, dar sigur că nu sunt preocupaţi de copii, de învăţători, de părinţi, doar de alte interese, pentru mine obscure”, a spus Kelemen Hunor.

Guvernul a adoptat, în şedinţa din 27 septembrie, Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost abrogat articolul privind predarea limbii române pentru minorităţile naţionale, măsură cerută de UDMR şi care a dus la demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa.

Prin OUG s-a stabilit că predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale se va face de către cadrele didactice de la clasele respective. UDMR a transmis, după adoptarea OUG, că prin anularea articolului referitor la predarea limbii române Guvernul a acceptat argumentele copiilor, părinţilor maghiari, cadrelor didactice şi ale UDMR şi a înţeles că măsura instituită de ministrul Educaţiei a fost neîntemeiată şi inadecvată din punct de vedere profesional.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.